Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
Στην Ε.Ε. 147 ελληνικοί οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του Αμπελοοινικού Τομέα, υπέβαλε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου στην Ε.Ε. τους Τεχνικούς Φακέλους 33 οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και 114 οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των 147 ελληνικών κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Κάθε τεχνικός φάκελος καταχωρήθηκε ηλεκτρονικά στον ειδικό ιστοχώρο Ε-Caudalie της Ε.Ε. και αποτελεί ουσιαστικά την «ταυτότητα» του συγκεκριμένου κρασιού. Στον τεχνικό φάκελο καθορίζονται αναλυτικά:

-Η κατοχυρωμένη ονομασία του οίνου.
-Η λεπτομερής περιγραφή του οίνου όπως α) τύποι – Λευκός, Ερυθρός, Ερυθρωπός, ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός, αφρώδης, λιαστός κ.α. β) τα αναλυτικά του χαρακτηριστικά (αλκοολικός τίτλος, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξύτητα κλπ) γ) τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (όψη, άρωμα, γεύση κλπ).
-Οι Παραδοσιακές Ενδείξεις που δικαιούνται να φέρουν οι οίνοι(κτήμα, ορεινός αμπελώνας, κάβα, κλπ).
-Οι οινοποιητικές πρακτικές, ειδικές οινολογικές πρακτικές και οι μέγιστες αποδόσεις σε σταφύλια και εκατόλιτρα οίνου ανά εκτάριο.
-Την οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του οίνου.
-Τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.
-Τον Δεσμό του παραγόμενου οίνου με την γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τον ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό δεσμό, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται η αποκλειστικότητα χρήσης της ονομασίας, που οφείλεται στην αιτιώδη αλληλεπίδραση του οίνου των καλλιεργητικών τεχνικών των ποικιλιών με την περιοχή παραγωγής του.
-Τις διατάξεις που αφορούν την επισήμανση των οίνων.
Τέλος ο τεχνικός φάκελος περιλαμβάνει το σύνολο της εθνικής νομοθεσίας που διέπει τον οίνο ΠΟΠ/ΠΓΕ καθώς και την προδιαγραφή του προϊόντος.

Με δεδομένο ότι, μετά την τελική υποβολή των τεχνικών φακέλων στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2012 κάθε νέα αναγνώριση ή και τροποποίηση υφισταμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων, θα πραγματοποιείται απευθείας στην Επιτροπή με διαδικασίες χρονοβόρες, ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης προχώρησε στην έκδοση 8 Προεδρικών Διαταγμάτων για οίνους ΠΟΠ και πάνω από 40 Υπουργικών αποφάσεων για οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το εθνικό θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των οίνων και να έχουν την δυνατότητα οι ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιριστικές και ιδιωτικές) να προωθούν νέα και υψηλής ποιότητας προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Η σύνταξη των Τεχνικών Φακέλων πραγματοποιήθηκε κατόπιν στενής συνεργασίας του Τμήματος Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥΠΠΑΤ με τους φορείς του κλάδου όπως, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου(ΕΔΟΑΟ), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου(ΣΕΟ) καθώς και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων(ΚΕΟΣΟΕ), η συμβολή των οποίων υπήρξε σημαντική, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
proinanea.gr