Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

H τυρόπιτα, τα τσιζκέικ, τα σουφλέ και τα φοντί τυριών έχουν τις οινικές προτιμήσεις τους.
Της Μαρίας Δήμου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣΤο τυρί, βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής και των γευστικών μας αναμνήσεων, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γεύμα, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και φυσικά να καθορίσει τις οινικές μας επιλογές. Πόσες φορές δεν ενδίδουμε σε μια τυρόπιτα, δεν εκθειάζουμε το συνηθισμένο, μα πάντα λαχταριστό, τυρί σαγανάκι και δεν αποζητούμε λίγο τυρί για το κρασί μας; Για τον γευστικό συνδυασμό τυριών και κρασιών έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Μα όσο υπάρχουν τυριά και κρασιά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο συνδυασμός τους δεν θα πάψει να απασχολεί τη γευστική μας επικαιρότητα.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΞινόμαυροΕπί του πρακτέου, λοιπόν, με ποιο κρασί συνοδεύουμε μια τυρόπιτα; Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των τυριών που περιέχει και με τα υπόλοιπα συστατικά της. Η κλασική τυρόπιτα με φέτα και αυγά, λόγω της αλμυρής και αρκετά όξινης γεύσης της φέτας, απαιτεί ένα δυνατό κρασί με καλή οξύτητα, όπως μια ρετσίνα ή ένα πιπεράτο Ξινόμαυρο. Αν ωστόσο η γεύση της τυρόπιτας είναι πιο ήπια, αν δηλαδή περιέχει ανθότυρο ή κάποιο άλλο τυρί που ισορροπεί την έντονη γεύση της, τότε μπορούμε να τη συνδυάσουμε με ένα λευκό κρασί από Αθήρι. Αν η τυρόπιτα έχει μυρωδικά, ένα Μοσχοφίλερο θα της ταιριάξει γάντι, ενώ για τις τυρόπιτες με μπεσαμέλ προτιμήστε λευκά κρασιά που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια και διακρίνονται για τη βουτυράτη, παχιά γεύση τους.

ΦΟΝΤΙ ΤΥΡΙΩΝ
 ΣαββατιανόΓια την περίπτωση αυτή αποφύγετε τα ιδιαίτερα αρωματικά κρασιά και ιδίως εκείνα που έχουν έντονη την επιρροή της δρυός, έχουν δηλαδή ζυμωθεί και ωριμάσει για καιρό σε δρύινα βαρέλια. Ιδανική επιλογή είναι ένα λευκό κρασί με ουδέτερο αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα, η οποία θα διασφαλίσει φρεσκάδα στον ουρανίσκο σας και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε ακάθεκτοι τις «βουτιές» στο σκεύος με το λαχταριστό τυρένιο περιεχόμενο. Επιλέξτε ένα Σαββατιανό μονοποικιλιακό ή σε ανάμειξη με κάποια άλλη ποικιλία και φροντίστε να το σερβίρετε δροσερό και όχι παγωμένο. Βλέπετε, η θερμοκρασία του φοντί είναι αρκετά υψηλή και ένα παγωμένο κρασί είναι πιθανό να σας προκαλέσει τόσο γευστικές όσο και… στομαχικές ενοχλήσεις.

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ChardonnayΑντίστοιχα, ένα ζεστό και περήφανο φουσκωμένο σουφλέ τυριών θα προβάλει αντιρρήσεις μπροστά σε ένα παγωμένο λευκό κρασί. Θα βρει, όμως, το ταίρι του σε ένα ισορροπημένο καλοφτιαγμένο Chardonnay, που θα σεβαστεί και θα αναδείξει την αφράτη μα τόσο πλούσια γεύση του σουφλέ. Σε περίπτωση που θα θέλατε να συνοδεύσετε τόσο το φοντί όσο και το σουφλέ με ένα κόκκινο κρασί, διαλέξτε ένα ελαφρύ Cabernet Franc από τον Λίγηρα ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ TrebbianoΑλλο ένα πιάτο με το τυρί σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η λιπαρότητα των τυριών καθιστά και σ' αυτή την περίπτωση επιβεβλημένη την επιλογή ενός κρασιού με ευδιάκριτη οξύτητα. Ενός κρασιού, δηλαδή, που κατά πάσα πιθανότητα εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που δεν μας ενθουσιάζουν σε μια γευστική δοκιμή λόγω της επιθετικής γεύσης τους, αλλά μας κλέβουν την καρδιά όταν συνοδεύουν λιπαρές γεύσεις, όπως ένας Ροδίτης ή ένα Trebbiano.
Κι αν ξεκινήσετε πρώτα από το κρασί…
Sauvignon Blanc ή Mοσχοφίλερο μανούρι, γαλοτύρι, κατίκι Δομοκού
Μια επιλογή από τυριά μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα ευχάριστο δείπνο με καλούς φίλους. Λειτουργήστε αντίστροφα και επιλέξτε πρώτα το κρασί κι έπειτα τα τυριά που του ταιριάζουν. Για ένα λευκό αρωματικό Sauvignon Blanc ή ένα Μοσχοφίλερο τα φρέσκα τυριά, ειδικά αυτά από κατσικίσιο γάλα, είναι η καλύτερη επιλογή. Μανούρι, γαλοτύρι, κατίκι Δομοκού και γαλλικό σεβρ θα συνθέσουν ένα πλατό τυριών με κρεμώδη χαρακτήρα, που θα προβάλει τα αρώματα του κρασιού. Ωστόσο και τα ροζέ ξηρά κρασιά τούς ταιριάζουν πολύ.
Μια πιο «ώριμη» επιλογή τυριών είναι γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γαλλικό compte και για μεγαλύτερη ποικιλία προσθέστε και λίγο ιταλικό provolone. Τα τυριά αυτά θα ικανοποιήσουν όσους προτιμούν το λευκό κρασί και δεν θα απογοητεύσουν τους λάτρεις του κόκκινου. Θα κάνουν το πληθωρικό Chardonnay να σκιρτήσει πλάι τους και θα ανοίξουν γευστικό διάλογο με ένα παλαιωμένο ασύρτικο. Θα φλερτάρουν με ένα ελαφρύ Pinot Noir και θα εκφράσουν τα αρώματά τους με ένα Beaujolais Villages.
Δυνατά κόκκινα κρασιά Σαν Μιχάλη, παρμεζάνα, μετσοβόνεΓια τα κρασιά αυτά, τα οποία έχουν πλούσιο σώμα και τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μπορείτε να συνθέσετε ένα πλατό με συριανό Σαν Μιχάλη, ιταλική παρμεζάνα, μετσοβόνε και ελαφριά μπλε τυριά όπως το bleu de Bresse. Μην παραλείψετε να στολίσετε την πιατέλα σας και να τα συνοδεύσετε με λίγο κυδωνόπαστο ή μαρμελάδα σύκο. Θα πλαισιώσουν αρμονικά τα εδέσματα και, κυρίως χάρη στη γλυκιά γεύση τους, θα μεταμορφώσουν τις σκληρές τανίνες των κρασιών σε γοητευτικές βελούδινες «σειρήνες».
Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Port τσιζκέικ, ροκφόρ, τιραμισούΑκόμα κι αν το κρασί της αρεσκείας σας είναι γλυκό, ο μαγικός κόσμος των τυριών δεν θα σας απογοητεύσει. Με ένα ελαφρύ Μοσχάτο μπορείτε να συνδυάσετε ένα τσιζκέικ με επικάλυψη λεμονιού ή πορτοκαλιού. Μια Μαυροδάφνη ή ένα Port δεν θα φέρουν αντίρρηση σε ένα βρετανικό Stilton, ενώ τα κρασιά που προέρχονται από σταφύλια με ευγενή σήψη (βοτρύτης) δεν έχουν ποτέ κρύψει την αδυναμία τους στο ροκφόρ. Οσο για το τιραμισού, θα βρει το άλλο του μισό σε ένα κρασί με αρωματικές νότες καφέ, όπως κάποιο Sherry Oloroso.
Ρακή μυζηθρένιο καλτσούνιΗ σκέψη και μόνον όλων αυτών των τυριών και των κρασιών με χόρτασε. Νιώθω την επιθυμία για κάτι χωνευτικό και ορέγομαι λίγη παγωμένη κρητική ρακή, μαζί φυσικά με το συνοδευτικό της, ένα παραδοσιακό μυζηθρένιο καλτσούνι με μέλι!