Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Η ρεσβερατρόλη, το κύριο συστατικό του κόκκινου κρασιού, είναι πιθανό να κλείνει μέσα της τη λύση στον γρίφο της γήρανσης, αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cell» ερευνητές από την
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη δρα ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη, τη σιρτουίνη, η οποία αποκαθιστά την υγεία των χρωμοσωμάτων.
«Καθώς γηράσκουμε τα χρωμοσώματά μας χάνουν την ακεραιότητά τους και η ρεσβερατρόλη φαίνεται να λαμβάνει τον ρόλο επιδιορθωτή», ανέφερε ο ερευνητής που έχει συστήσει την εταιρεία Sirtris, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή χημικών τα οποία μιμούνται τη δράση της ρεσβερατρόλης.
Ο φυσιολογικός ρόλος της σιρτουίνης είναι το να κρατά υπό έλεγχο όλα τα γονίδια που χρειάζεται να βρίσκονται σε «καταστολή». Διαδραματίζει όμως και άλλον έναν κεντρικής σημασίας ρόλο: «όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως μια ρήξη και στις δύο έλικες DΝΑ ενός χρωμοσώματος, η σιρτουίνη σπεύδει στο σημείο λειτουργώντας ως κόλλα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Χάρβαρντ, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, αυτό το «σπάσιμο» των χρωμοσωμάτων αποτελεί βασική αιτίας της γήρανσης στα ποντίκια και πιθανότατα και στον άνθρωπο.
Ως σήμερα ο μηχανισμός αυτός είχε φανεί ότι συνδέεται με τη γήρανση στους σκώληκες, ποτέ όμως στα κύτταρα θηλαστικών. Τώρα η νέα μελέτη, αν επαληθευθεί, δείχνει ότι ο επιδιορθωτικός ρόλος των χρωμοσωμάτων που διαθέτει η σιρτουίνη ισχύει και σε ανώτερους οργανισμούς όπως τα ποντίκια, πιθανότατα και στον άνθρωπο. Ωστόσο όλα αυτά μένει να αποδειχθούν.
O ίδιος ο Σινκλέρ πάντως λαμβάνει καθημερινά υψηλές δόσεις ρεσβερατρόλης από τη στιγμή που ανακάλυψε πριν από πέντε χρόνια ότι η ουσία του κόκκινου κρασιού ενεργοποιεί τη σιρτουίνη.
«Λαμβάνω ρεσβερατρόλη καθημερινά και αισθάνομαι τέλεια,ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να ξέρω αν είμαι νέος για την ηλικία μου» ανέφερε ο ερευνητής που έχει συστήσει την εταιρεία Sirtris, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή χημικών τα οποία μιμούνται τη δράση της ρεσβερατρόλης.
sguide.gr
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2011
(84)
- ► Σεπτεμβρίου (29)
-
▼
Ιουλίου
(23)
- Τα ΚΕΠ θα εκδίδουν άδειες για οινοποιεία και εργασ...
- Πως κατασκευάζονται οι φελλοί & η σαμπάνια (VIDEO)
- Τυρί και κρασί ένας μεγάλος έρωτας ~ Ιδανικοί συνδ...
- Από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης εξ...
- Πείτε ναί στο σταφύλι
- ΑΣΥΡΤΙΚΟ - ποικιλία λευκού σταφυλιού
- «Οίνος ρέει.... οίνος ευφραίνει...» Ρέθυμνο, Δημο...
- Πώς μπορούν να υπάρχουν σταφύλια χωρίς κουκούτσια;
- ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
- Περονόσπορος «κατατρώει» τους αμπελώνες της Κρήτης
- Παγώστε το!
- Απολαύστε το κρασί σας
- Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σταφυλιού
- Τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά κρασιά του ...
- Το savoir vivre του κρασιού
- Και vino και οίνος
- ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ
- Στο κόκκινο κρασί βρίσκεται το «ελιξίριο» κατά της...
- Το κόκκινο κρασί ανεβάζει τη λίμπιντο
- Το αρχαιότερο οινοποιείο
- Mύθοι και αλήθειες γύρω από το κρασί
- Κρασί: ένα θεϊκό δώρο
- Έκθεση για το κρασί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσα...
-
►
2010
(39)
- ► Σεπτεμβρίου (39)