Σάββατο 23 Ιουλίου 2011


Τα αμπέλια αναπαράγονται με τη βοήθεια μοσχευμάτων, που φυτεύονται στη γη και βγάζουν ρίζες

Ο λόγος που στα φυτά οι σπόροι περιβάλλονται από φρουτώδη σάρκα με σάκχαρα είναι για να δελεαστούν τα ζώα να φάνε το φρούτο και μαζί και τους σπόρους. Έτσι, μέσω των κοπράνων των ζώων, επιτυγχάνεται η διασπορά του φυτού.

Τα φυτά όμως αναπαράγονται και με άλλους τρόπους. Η φραουλιά αναπαράγεται με παραβλαστήματα, αναπτύσσοντας ρίζες πάνω από το έδαφος κοντά στο γονεϊκό φυτό. Η πατατιά αναπτύσσει υπόγειους βλαστούς, που εξελίσσονται σε καινούργια φυτά. Τέτοιες μεθόδους αναπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιήσει και το αμπέλι.

Τα σταφύλια χωρίς κουκούτσια προέκυψαν από μια διαδικασία γενετικής βελτίωσης, κατά την οποία δημιουργήθηκε μια ποικιλία χωρίς σπόρους μέσα από επιλεγμένες διασταυρώσεις. Κατόπιν, χρησιμοποιήθηκε μόσχευμα από το νέο φυτό για να παραχθούν πολλά πανομοιότυπα. Τα μοσχεύματα φυτεύονται στο έδαφος, όπου ριζώνουν και αναπτύσσονται. Το αμπέλι μπορεί να αναπαραχθεί και με παραβλαστήματα, αλλά, όπως και τα περισσότερα καλλιεργήσιμα φυτά, δεν τα βγάζει πέρα μόνο του για πολύ χωρίς βοήθεια.

http://www.emprosnet.gr/Technology/?EntityID=df4a459a-caaf-46fc-83dc-0b20b6aa2580