Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011


  Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα. Το Ασύρτικο καλλιεργείται κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα κ.α.

Η δυναμική και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ποικιλίας αυτής ενθουσιάζει τους γευσιγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι κρυφό ότι 200 κλήματα της ποικιλίας αγοράστηκαν από το οινοποιείο Τζιμ Μπάρι (Jim Barry Wines) , και φυτεύθηκαν στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο του 2009.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Πίτερ Μπάρι (Peter Barry) δοκίμασε το ασύρτικο για πρώτη φορά στη Σαντορίνη το 2008 και στη συνέχεια, το επέλεξε για καλλιέργεια στην Αυστραλία, λόγω της αντοχής του στα θερμά κλίματα και για τη "φρέσκια", καθαρή με οξύτητα γεύση του, καθώς και το χαμηλό pH και την υφή του.

Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα αλλά με κρυστάλλινη καθαρότητα.

Το Ασύρτικο ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό το ιδιαίτερο terroir του ηφαιστιογενούς νησιού της Σαντορίνης όπου παράγονται εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας με έντονα πετρώδη αρώματα.
Η επιπλέον ιδιαιτερότητα που συναντάμε στη Σαντορίνη είναι το σύστημα διαμόρφωσης των αμπελιών, τα οποία κλαδεύονται έτσι, ώστε να σχηματίσουν καλάθι πάνω στο έδαφος, για να προστατεύονται τα σταφύλια από τους δυνατούς αέρηδες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Αξίζει να δείτε μία πολύ ωραία ταινία-ντοκυμαντέρ σε σκηνοθεσία Λείας Μπίντζερ και συμπαραγωγή του Νίκο Μάνεση, "Η βάρδια του πελεκάνου", η οποία αφηγήται την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας στο νησί της Σαντορίνης να προσπαθεί να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας.

Η οινοποίηση της ποικιλίας δεν είναι και τόσο εύκολη μιας και υπάρχει η τάση να οξειδώνεται πολύ εύκολα.

Το Ασύρτικο το συναντάμε σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπου ο ρόλος του είναι να προσθέσει δομή, να συνεισφέρει στην αρωματική σύνθεση και να ενισχύσει τα επίπεδα οξύτητας του χαρμανιού. Στα πιο διαδεδομένα και εμπορικότερα χαρμάνια είναι η συνύπαρξη του με το Sauvignon Blanc και τη Μαλαγουζιά.

Χαρακτηριστικά αρώματα του Ασύρτικου είναι το πράσινο μήλο, άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο και φυσικά ορυκτά ιδιαίτερα στα δείγματα της Σαντορίνης.

krasiagr.blogspot.com