Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι αμπελουργοί για να βελτιώσουν την παραγωγή τους
Θα την παραλάβει στο τέλος του μήνα. Μία φωτογραφία τραβηγμένη από 800 χιλιόμετρα μακριά. Θα απεικονίζει τις πλαγιές της Αιγιαλείας. Εδάφη άγρια μα γόνιμα πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο που τα δροσίζει ο βοριάς. Εκεί ο Αγγελος Ρούβαλης προσπαθεί εδώ και χρόνια να σφραγίσει τις μυρωδιές των αμπελώνων σε μπουκάλια. Γνωρίζει καλά την ντόπια γη. Αλλά με τη βοήθεια ενός δορυφόρου ελπίζει να ανακαλύψει τώρα κι άλλα μυστικά της και να βελτιώσει την εφετινή του παραγωγή.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο κ. Ρούβαλης, οινολόγος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, θα χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στους γαλλικούς αμπελώνες με τη συνεργασία της γαλλικής βιομηχανίας κρασιού και της εταιρείας δορυφορικών απεικονίσεων Infoterra.
Λίγες μέρες πριν από την περίοδο του περκασμού (φάση ωρίμασης), όταν η ρώγα του σταφυλιού αλλάζει χρώμα, ο ταϊβανέζικος δορυφόρος Formosat 2 θα εστιάσει στις πλαγιές της Αιγιαλείας και θα βγάλει υπέρυθρες φωτογραφίες. Τα δεδομένα στη συνέχεια θα αναλυθούν στο Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Οινοποιίας της Γαλλίας.
Η χρωματική απεικόνιση που θα προκύψει ουσιαστικά μετρά τη θερμοκρασία στο φύλλωμα του αμπελιού και στη συνέχεια, με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να ελέγξει την ωρίμαση της παραγωγής του, την ποιότητα των σταφυλιών και τη χρήση λιπασμάτων και άρδευσης. Θα κλαδεύει πλέον με μεγαλύτερη προσοχή κάθε αμπέλι επιτρέποντας στα σταφύλια να φτάσουν στο ιδανικό μέγεθος. Και αφού δει ποια κομμάτια είναι καλύτερα, ακόμα και στο ίδιο αμπελοτεμάχιο, μπορεί να τα συνδυάσει για να φτιάξει ένα ανώτερο ποιοτικά κρασί.
ΠΙΟ ΕΥΓΕΥΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο κ. Ρούβαλης φιλοδοξεί ότι με τη συνδρομή του δορυφόρου η φετινή παραγωγή του θα είναι πιο εύγευστη. «Δοκίμασα γαλλικό κρασί από μια μέτρια ποικιλία που είχε παραχθεί με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και το βρήκα πολύ κομψό και αρωματικό», λέει. Ο δορυφόρος απεικονίζει μια περιοχή σε ακτίνα 24 χιλιομέτρων. Ο κ. Ρούβαλης θα παρακολουθήσει περίπου 200 στρέμματα από τα 800 που αξιοποιεί το οινοποιείο του «Οινοφόρου» στην περιοχή. Σε αυτή την έκταση περιλαμβάνονται 15 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια που καλλιεργούνται από πέντε αμπελουργούς.
Το κόστος της δορυφορικής φωτογραφίας και της ανάλυσης φτάνει τα 25.000 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας που εφαρμόζει από εφέτος την τεχνολογία στην Ελλάδα. Εφόσον όμως στην ακτίνα απεικόνισης που καλύπτει η φωτογραφία δραστηριοποιούνται και άλλοι παραγωγοί, θα μπορούσαν να μοιραστούν τα έξοδα. «Πρόκειται για »αμπελουργία ακριβείας»», λέει ο Μιχάλης Κοτζακουλάκης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης και πωλήσεων στην εταιρεία εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας. «Η φασματοσκοπική ανάλυση της φωτογραφίας επιτρέπει στον παραγωγό να βελτιώσει την άρδευση και τη λίπανση και να εξοικονομήσει χρήματα».
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, οινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών, αναφέρει ότι η δορυφορική φωτογραφία θα είχε καλύτερη εφαρμογή σε μεγάλο κλήρο, ενώ η ποιότητα του αμπελιού μπορεί να υπολογιστεί και με την κλασική δειγματοληψία. Στην Ελλάδα κυριαρχεί ο μικρός κλήρος. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν πέντε στρέμματα αμπελιών σε έναν παραγωγό.
ΤΑ ΝΕΑ
Θα την παραλάβει στο τέλος του μήνα. Μία φωτογραφία τραβηγμένη από 800 χιλιόμετρα μακριά. Θα απεικονίζει τις πλαγιές της Αιγιαλείας. Εδάφη άγρια μα γόνιμα πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο που τα δροσίζει ο βοριάς. Εκεί ο Αγγελος Ρούβαλης προσπαθεί εδώ και χρόνια να σφραγίσει τις μυρωδιές των αμπελώνων σε μπουκάλια. Γνωρίζει καλά την ντόπια γη. Αλλά με τη βοήθεια ενός δορυφόρου ελπίζει να ανακαλύψει τώρα κι άλλα μυστικά της και να βελτιώσει την εφετινή του παραγωγή.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο κ. Ρούβαλης, οινολόγος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, θα χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στους γαλλικούς αμπελώνες με τη συνεργασία της γαλλικής βιομηχανίας κρασιού και της εταιρείας δορυφορικών απεικονίσεων Infoterra.
Λίγες μέρες πριν από την περίοδο του περκασμού (φάση ωρίμασης), όταν η ρώγα του σταφυλιού αλλάζει χρώμα, ο ταϊβανέζικος δορυφόρος Formosat 2 θα εστιάσει στις πλαγιές της Αιγιαλείας και θα βγάλει υπέρυθρες φωτογραφίες. Τα δεδομένα στη συνέχεια θα αναλυθούν στο Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Οινοποιίας της Γαλλίας.
Η χρωματική απεικόνιση που θα προκύψει ουσιαστικά μετρά τη θερμοκρασία στο φύλλωμα του αμπελιού και στη συνέχεια, με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να ελέγξει την ωρίμαση της παραγωγής του, την ποιότητα των σταφυλιών και τη χρήση λιπασμάτων και άρδευσης. Θα κλαδεύει πλέον με μεγαλύτερη προσοχή κάθε αμπέλι επιτρέποντας στα σταφύλια να φτάσουν στο ιδανικό μέγεθος. Και αφού δει ποια κομμάτια είναι καλύτερα, ακόμα και στο ίδιο αμπελοτεμάχιο, μπορεί να τα συνδυάσει για να φτιάξει ένα ανώτερο ποιοτικά κρασί.
ΠΙΟ ΕΥΓΕΥΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο κ. Ρούβαλης φιλοδοξεί ότι με τη συνδρομή του δορυφόρου η φετινή παραγωγή του θα είναι πιο εύγευστη. «Δοκίμασα γαλλικό κρασί από μια μέτρια ποικιλία που είχε παραχθεί με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και το βρήκα πολύ κομψό και αρωματικό», λέει. Ο δορυφόρος απεικονίζει μια περιοχή σε ακτίνα 24 χιλιομέτρων. Ο κ. Ρούβαλης θα παρακολουθήσει περίπου 200 στρέμματα από τα 800 που αξιοποιεί το οινοποιείο του «Οινοφόρου» στην περιοχή. Σε αυτή την έκταση περιλαμβάνονται 15 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια που καλλιεργούνται από πέντε αμπελουργούς.
Το κόστος της δορυφορικής φωτογραφίας και της ανάλυσης φτάνει τα 25.000 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας που εφαρμόζει από εφέτος την τεχνολογία στην Ελλάδα. Εφόσον όμως στην ακτίνα απεικόνισης που καλύπτει η φωτογραφία δραστηριοποιούνται και άλλοι παραγωγοί, θα μπορούσαν να μοιραστούν τα έξοδα. «Πρόκειται για »αμπελουργία ακριβείας»», λέει ο Μιχάλης Κοτζακουλάκης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης και πωλήσεων στην εταιρεία εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας. «Η φασματοσκοπική ανάλυση της φωτογραφίας επιτρέπει στον παραγωγό να βελτιώσει την άρδευση και τη λίπανση και να εξοικονομήσει χρήματα».
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, οινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών, αναφέρει ότι η δορυφορική φωτογραφία θα είχε καλύτερη εφαρμογή σε μεγάλο κλήρο, ενώ η ποιότητα του αμπελιού μπορεί να υπολογιστεί και με την κλασική δειγματοληψία. Στην Ελλάδα κυριαρχεί ο μικρός κλήρος. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν πέντε στρέμματα αμπελιών σε έναν παραγωγό.
ΤΑ ΝΕΑ
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2011
(84)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(29)
- Δίαιτα αποτοξίνωσης με σταφύλια
- Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
- Πωλείται σπάνιο κρασί «Μαυροδάφνη», εσοδείας 1898!
- Το σταφύλι: ο "Βασιλιάς" των φρούτων
- Πόσο ενισχύει το σταφύλι την υγεία μας;
- Σταφύλι: Ένα φρούτο θησαυρός
- Κρασί στο ποτήρι
- Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με έναν s...
- Τρύγος
- Το κόκκινο κρασί αυξάνει τη λίμπιντο
- Παραγωγή κρασιού. Φτιάξτε το κρασί σας
- Το κρασί αδυνατίζει
- Ροκ... κρασιά από τους AC/DC
- Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού....
- Καλύτερο κρασί με τη βοήθεια δορυφόρου
- Αντιγηραντική ουσία παρατείνει τη ζωή (προς το παρ...
- Το κρασί και το καλό φαγητό "τραβάνε" τους Τούρκου...
- Γιατί ευλογούνται τα σταφύλια την Εορτή της Μεταμο...
- ΚΡΑΣΙ – ΠΑΛΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
- Έλεγχοι για την νομιμότητα των εισκομιζόμενων σταφ...
- Το κόκκινο σταφύλι κλειδί για τη μακροζωία
- «Οίνος ευφραίνει καρδίαν»
- Eφάμιλλη των Τεχνικών Λυκείων η Σχολή Οινολογίας σ...
- Όσα το οξυγόνο αποκαλύπτει...
- Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευθείτε το κρασί...
- Τα θειώδη στο κρασί προκαλούν πονοκεφάλους;
- Αντί για κρασί Καμπά, Mall για ψώνια
- Οινοποιία, η διαδικασία παρασκευής του κρασιού
- Ο τρύγος
-
▼
Σεπτεμβρίου
(29)
-
►
2010
(39)
- ► Σεπτεμβρίου (39)