Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011
Το βασικότερο πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι η έλλειψη γνώσεων, αλλά η δυσκολία επικοινωνίας. Μπορεί οι sommelier να είναι ετοιμόλογοι, αλλά εάν ο πελάτης δεν μπορεί να εκφραστεί σωστά και να εξηγήσει τι ψάχνει (περίπου) από ένα κρασί, ο sommelier δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του. Άλλωστε ο sommelier δεν έχει την δυνατότητα να διαβάζει τις σκέψεις μας, οπότε όσο λιγότερο εκφραστικοί είμαστε, τόσο πιο δύσκολα θα καταλάβει κι εκείνος τι εννοούμε. Μια κουβέντα όπως «ξέρετε έχει ζέστη έξω, οπότε θέλω κάτι δροσιστικό, με χαρακτήρα» μπορεί να λύσει τα χέρια ενός έμπειρου sommelier.
Σημαντική παράμετρος είναι να μην ξεχνάμε ότι ο sommelier δεν είναι «αποκλειστικός» και ότι έχει να εξυπηρετήσει και πολλά άλλα τραπέζια με εξίσου «δύσκολους» πελάτες. Οπότε καλύτερα να αποφύγετε την φιγούρα με μακρόσυρτους μονόλογους για το τι σπάνια κρασιά έχετε στο κελάρι σας και πόσο τακτικά τα τιμάτε. Εκτός του ότι σπαταλάτε τον χρόνο του sommelier, η «φιγούρα» δεν θα σας βγάλει πουθενά. Αν θέλετε ένα συγκεκριμένο ακριβό κρασί, απλά ζητήστε το.
Τέλος, υπάρχει το δύσκολο θέμα της τιμής ενός κρασιού. Μπορεί να έχουμε βρει το ιδανικό μπουκάλι, αλλά να είναι εκτός προϋπολογισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και άγχος, ειδικά εάν έχουμε βγει για ραντεβού ή είμαστε με συνεργάτες. Ευτυχώς οι sommelier εκπαιδεύονται ώστε να καταλαβαίνουν από τα συμφραζόμενα, οπότε συχνά μπορεί να προτείνουν κρασιά στην ίδια γκάμα τιμών, προκειμένου να μας βοηθήσουν. Από την πλευρά μας όμως, μπορούμε να πούμε «με τρόπο» ότι θα θέλαμε κάτι οικονομικό. Όπως πάντα βέβαια, η ειλικρίνεια είναι η πιο καλή πολιτική, αφού σε εστιατόρια με σοβαρές κάβες θα βρούμε ποιοτικά κρασιά για όλα τα βαλάντια.
http://www.clickatlife.gr/story/geusi/pos-mporoume-na-epikoinonisoume-kalutera-me-enan-sommelier?id=2049466
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2011
(84)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(29)
- Δίαιτα αποτοξίνωσης με σταφύλια
- Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
- Πωλείται σπάνιο κρασί «Μαυροδάφνη», εσοδείας 1898!
- Το σταφύλι: ο "Βασιλιάς" των φρούτων
- Πόσο ενισχύει το σταφύλι την υγεία μας;
- Σταφύλι: Ένα φρούτο θησαυρός
- Κρασί στο ποτήρι
- Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με έναν s...
- Τρύγος
- Το κόκκινο κρασί αυξάνει τη λίμπιντο
- Παραγωγή κρασιού. Φτιάξτε το κρασί σας
- Το κρασί αδυνατίζει
- Ροκ... κρασιά από τους AC/DC
- Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού....
- Καλύτερο κρασί με τη βοήθεια δορυφόρου
- Αντιγηραντική ουσία παρατείνει τη ζωή (προς το παρ...
- Το κρασί και το καλό φαγητό "τραβάνε" τους Τούρκου...
- Γιατί ευλογούνται τα σταφύλια την Εορτή της Μεταμο...
- ΚΡΑΣΙ – ΠΑΛΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
- Έλεγχοι για την νομιμότητα των εισκομιζόμενων σταφ...
- Το κόκκινο σταφύλι κλειδί για τη μακροζωία
- «Οίνος ευφραίνει καρδίαν»
- Eφάμιλλη των Τεχνικών Λυκείων η Σχολή Οινολογίας σ...
- Όσα το οξυγόνο αποκαλύπτει...
- Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευθείτε το κρασί...
- Τα θειώδη στο κρασί προκαλούν πονοκεφάλους;
- Αντί για κρασί Καμπά, Mall για ψώνια
- Οινοποιία, η διαδικασία παρασκευής του κρασιού
- Ο τρύγος
-
▼
Σεπτεμβρίου
(29)
-
►
2010
(39)
- ► Σεπτεμβρίου (39)