Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Οίνος ευφραίνει καρδίαν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται όχι μόνο αυτήν: σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το κόκκινο κρασί μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τα δόντια μας, καθώς αποτρέπει την προσκόλληση επιβλαβών βακτηρίων σε αυτά και προλαμβάνει την τερηδόνα.

Τα ευρήματα Ιταλών ερευνητών, που έχει προγραμματισθεί να δημοσιευθούν στο περιοδικόFood Chemistry, δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της οδοντικής υγείας και στη μείωση της ανάγκης σφραγισμάτων.

Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά την υπεροχή του κόκκινου κρασιού έναντι του λευκού, το οποίο σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία των δοντιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξέα που διαβρώνουν την αδαμαντίνη (σμάλτο).

Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι η κατανάλωση -πάντα με μέτρο- κόκκινου κρασιού έχει προστατευτική δράση έναντι της καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διερευνούσαν εάν συμβάλλει και στην πρόληψη της τερηδόνας. Πέρυσι, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών ανακάλυψε ότι κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα κουκούτσια και στο φλοιό σταφυλιών που έχουν συνθλιφθεί για την παραγωγή κρασιού εμπόδιζαν την προσκόλληση διαβρωτικών βακτηρίων στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Τα πιο επικίνδυνα από αυτά τα βακτήρια ονομάζονται streptococcus mutans, ζουν στη στοματική κοιλότητα και τρέφονται με τα σάκχαρα που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Οι οργανισμοί αυτοί, όταν προσκολληθούν στην αδαμαντίνη, πυροδοτούν την έναρξη μιας διαδικασίας που ονομάζεται αφαλάτωση των οδόντων, κατά την οποία οξέα (σάκχαρα που έχουν μεταβολισθεί από τα βακτήρια σε οξέα) αρχίζουν να ανοίγουν τρύπες στα δόντια.

Στην πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάβια στην Ιταλία εξέθεσαν τα βακτήρια σε μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού από το οποίο είχαν αφαιρέσει την αλκοόλη προκειμένου να είναι σίγουροι σε ποιο συστατικό του κρασιού θα οφείλονταν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά την έκθεσή τους στο κόκκινο κρασί, οι επιβλαβείς οργανισμοί δεν ήταν πλέον σε θέση να προσκολληθούν στα δόντια ή στο σάλιο.

Το πιο ενεργό συστατικό του κρασιού ήταν μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως στο φλοιό των σταφυλιών, ανέφεραν οι Ιταλοί επιστήμονες, που σήμερα διερευνούν εάν οι ουσίες αυτές μπορούν να εξαχθούν και να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ως μια μορφή οδοντιατρικής θεραπείας.

Πηγή: Telegraph