Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
Σήμερα ήθελα να κάνω ένα πιάτο κοτόπουλου αλλά διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Άρχισα λοιπόν τις βόλτες στις Μπλογκο γειτονιές και στάθηκα στη Μικρή Κουζίνα,ένα blog που θαυμάζω για τις συνταγές του αλλά και για τις παρουσιάσεις αυτών.
Ήμουν μεταξύ του κοτόπουλου με πορτοκάλι και πετιμέζι και του κοτόπουλου με σταφύλια.
Επικράτησε η δεύτερη συνταγή μετά ψηφοφορία της οικογένειας.
Άρχισα λοιπόν τις βόλτες στις Μπλογκο γειτονιές και στάθηκα στη Μικρή Κουζίνα,ένα blog που θαυμάζω για τις συνταγές του αλλά και για τις παρουσιάσεις αυτών.
Ήμουν μεταξύ του κοτόπουλου με πορτοκάλι και πετιμέζι και του κοτόπουλου με σταφύλια.
Επικράτησε η δεύτερη συνταγή μετά ψηφοφορία της οικογένειας.
Τι θέλουμε:
2 ολόκληρα φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 μεγάλο τσαμπί σταφύλι σουλτανίνα
αλατοπίπερο
1 φύλλο δάφνης
1 μικρό λεμόνι
λίγο λάδι
Ίσως χρειαστεί ακόμα:
1 κουτ. γλ. κορν φλαόυρ
Τι κάνουμε:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα γυρίζοντας τα αρκετές φορές.
Όταν πάρουν λίγο χρώμα, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το χυμό από το λεμόνι. Μη ρίξετε όλο το λεμόνι μονομιάς αν δε σας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις.
Καλύπτουμε το κοτόπουλο με νερό, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, αλατοπίπερο και το αφήνουμε να βράσει. Όταν κοντεύει να τελειώσει το νερό, δοκιμάζουμε και αν δεν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Μέχρι να ετοιμαστεί το κοτόπουλο, καθαρίζουμε το σταφύλι και το πλένουμε. Τρώμε λίγες ρώγες για να δούμε αν είναι καλό!
Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, ενώ εξακολουθούμε να τσιμπολογάμε τις ρόγες από το σταφύλι.
Ρίχνουμε τα σταφύλια στο τηγάνι, ενώ σταματάμε να τσιμπολογάμε τις ρόγες γιατί δε θα φτάσουν στο τέλος, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κουνάμε το σκεύος απαλά να γυρίσουν οι ρόγες από όλες τις πλευρές και δεν γυρίζουμε με κουτάλι ούτε ανακατεύουμε πολύ γιατί στο τέλος αντί για κοτόπουλο με σταφύλια, θα φάμε κοτόπουλο με μούστο, πράγμα που δεν το θέλουμε!
Σβήνουμε τη φωτιά! Κανονικά η σάλτσα μας θα δέσει με το λιγοστό βράσιμο που χρειάζονται τα σταφύλια.
Αν παρόλα αυτά, πιάσουμε την πάρλα στο τηλέφωνο και η σάλτσα αντί να δέσει, νερουλιάσει, για όλα υπάρχει λύση!
Σε μισό ποτήρι κρασιού νερό, ανακατεύουμε το ένα κουταλάκι κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στη σάλτσα με τα σταφύλια. Έτσι, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο ωραιότατα σε πιατελίτσα, με τα σταφύλια εντέχνως σκορπισμένα πάνω του. Αν η σάλτσα σας είναι πολλή, βάλτε τη σε άλλο μπωλ, έτσι ώστε οι καλεσμένοι σας να κάνουν έξτρα βούτες και να μην τους μετράει κανένας πόσες μπουκιές έφαγαν!
2 ολόκληρα φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 μεγάλο τσαμπί σταφύλι σουλτανίνα
αλατοπίπερο
1 φύλλο δάφνης
1 μικρό λεμόνι
λίγο λάδι
Ίσως χρειαστεί ακόμα:
1 κουτ. γλ. κορν φλαόυρ
Τι κάνουμε:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα γυρίζοντας τα αρκετές φορές.
Όταν πάρουν λίγο χρώμα, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το χυμό από το λεμόνι. Μη ρίξετε όλο το λεμόνι μονομιάς αν δε σας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις.
Καλύπτουμε το κοτόπουλο με νερό, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, αλατοπίπερο και το αφήνουμε να βράσει. Όταν κοντεύει να τελειώσει το νερό, δοκιμάζουμε και αν δεν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Μέχρι να ετοιμαστεί το κοτόπουλο, καθαρίζουμε το σταφύλι και το πλένουμε. Τρώμε λίγες ρώγες για να δούμε αν είναι καλό!
Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, ενώ εξακολουθούμε να τσιμπολογάμε τις ρόγες από το σταφύλι.
Ρίχνουμε τα σταφύλια στο τηγάνι, ενώ σταματάμε να τσιμπολογάμε τις ρόγες γιατί δε θα φτάσουν στο τέλος, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κουνάμε το σκεύος απαλά να γυρίσουν οι ρόγες από όλες τις πλευρές και δεν γυρίζουμε με κουτάλι ούτε ανακατεύουμε πολύ γιατί στο τέλος αντί για κοτόπουλο με σταφύλια, θα φάμε κοτόπουλο με μούστο, πράγμα που δεν το θέλουμε!
Σβήνουμε τη φωτιά! Κανονικά η σάλτσα μας θα δέσει με το λιγοστό βράσιμο που χρειάζονται τα σταφύλια.
Αν παρόλα αυτά, πιάσουμε την πάρλα στο τηλέφωνο και η σάλτσα αντί να δέσει, νερουλιάσει, για όλα υπάρχει λύση!
Σε μισό ποτήρι κρασιού νερό, ανακατεύουμε το ένα κουταλάκι κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στη σάλτσα με τα σταφύλια. Έτσι, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο ωραιότατα σε πιατελίτσα, με τα σταφύλια εντέχνως σκορπισμένα πάνω του. Αν η σάλτσα σας είναι πολλή, βάλτε τη σε άλλο μπωλ, έτσι ώστε οι καλεσμένοι σας να κάνουν έξτρα βούτες και να μην τους μετράει κανένας πόσες μπουκιές έφαγαν!
Αγγελική Ξανθάκη
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2010
(39)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(39)
- Ιδιότητες του κρασιού
- Το κρασί και το σταφύλι είναι δεμένα με το Σουφλί
- Γεύση και οίνος... στην Παραλία Πατρών!
- Μελωδικό Πολυθέαμα «Οίνος & Πνεύμα» από το Κέντρο ...
- «Πρεσβευτής» για τον τουρισμό το ελληνικό κρασί!!
- "Oἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου..." (Ψαλμ. ργ΄, 15)
- ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
- Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τον ελ...
- ΣΠΟΝΔΕΣ-ΧΟΕΣ
- Ενέργεια και από χαλασμένο κρασί
- Βουτιές μέσα σε κρασί !!!!
- Τρυγώντας τον... Διόνυσο, αναστατωνόμαστε, ερωτευό...
- Κοτόπουλο με σταφύλια
- To Tρυγοπάτι ξεκινά στις 13 Σεπτέμβρη, στο Πολιτισ...
- Τρύγος
- Κουνέλι με κόκκινο κρασί, αρωματικά και δαμάσκηνα
- Αποφθέγματα...
- Τελικά το αλκοόλ κάνει καλό;
- Ο Αρχέγονος Οίνος
- Ευρωπαϊκές αλλαγές στον αμπελοοινικό χάρτη
- Γιορτή Κρασιού στην πλατεία της Άσκρης με το μελωδ...
- 22-26 Σεπτεμβρίου η 2η Πανελλήνια Έκθεση Κορινθία ...
- Εις υγείαν...γενικά περί οίνου
- Φρένο στην εισαγωγή οίνου από την Αυστραλία με τη ...
- Kτήμα Καμπά : μια ιστορία θα σας πω
- "Πλαγίως"...αλα ελληνικά
- Έφτασαν οι "Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας"!
- Καλά κρασιά... από Σεπτέμβριο
- ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ 2010
- Τρυγητός στην Αττική, Κυριακή 12 Σεπτέμβρη
- TO ΒΑΡΕΛΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
- Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου!!!
- Ομαλή η διεξαγωγή της ‘Γιορτής Κρασιού’ στο Καστράκι
- Νέα στοιχεία για το Αλκοόλ και τον καρκίνο του μασ...
- Το σταφύλι, ο βασιλιάς των φρούτων
- Τρυγητός ή «Θέρος, τρύγος, πόλεμος»
- Ιστορία του κρασιού (μέρος Β)
- Ιστορία του κρασιού (μέρος Α)
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα... την τερηδόνα...
-
▼
Σεπτεμβρίου
(39)