Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι οι πολλαπλοί παράγοντες εμπλέκονται όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρκίνου.

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού , σύμφωνα με πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Αλλά η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πώς ακριβώς και γιατί , και αν η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης ή το είδος του ποτού παίζει ρόλο .

Δύο νέες μελέτες προστέθηκαν στη συζήτηση. Η μία διαπιστώνει ότι η κατανάλωση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μαστού , όμως αυξάνει τον κίνδυνο μια λιγότερο συνηθισμένη μορφή . Η άλλη μελέτη διαπιστώνει ότι για γυναίκες με ένα συγκεκριμένο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού , το κρασί μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο .

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Δρ Κρίστοφερ Λι και τους συνεργάτες του στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ και δημοσιεύθηκε online στη the Journal of the National Cancer Institute. Ο Λί και οι συνεργάτες του συνέλλεξαν δεδομένα σχετικά με γυναίκες που εγγράφηκαν σε μια μεγαλύτερη μελέτη , την the Women's Health Initiative, στην οποία ανέφεραν το ιστορικό τους σχετικά με την χρήση αλκοόλ που ακολουθήθηκε από το 1993 - 2005 .

Η ομάδα χώρισε τις γυναίκες σε έξι κατηγορίες ανάλογα με το μέσο αριθμό των ποτών την εβδομάδα , αρχής γενομένης από λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα σε περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα . Έπειτα συνέκριναν τον τύπο του καρκίνου του μαστού σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν επτά ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα - σε σύγκριση με εκείνες που απείχαν - αντιμετώπισαν υψηλότερο κίνδυνο lobular καρκινώματος, μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στην περιοχή παραγωγής γάλακτος του στήθους . Αλλά αυτές δεν αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από την πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου - πορογενή καρκίνωμα , που αναπτύσσεται στους σωλήνες που μεταφέρουν το γάλα . Ο Πορογενής καρκίνος ευθύνεται για περίπου 70 τοις εκατό του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού , ενώ ο lobular καρκίνος ευθύνεται για περίπου 10 έως 15 τοις εκατό των περιπτώσεων.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ή περισσότερα ποτά την ημέρα είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού τύπου lobular [σε σύγκριση με μη πότες ] , αλλά όχι αύξηση του κινδύνου του τύπου πορογενή καρκίνου του μαστού, λέει η μελέτη. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η έρευνα υποδηλώνει ότι οι δύο τύποι καρκίνου του μαστού έχουν διαφορετικές πορείες και απαιτείται περισσότερη μελέτη .

Η δεύτερη μελέτη , διενεργήθηκε από ερευνητές στην Οτάβα ως μέρος της Hereditary Breast Cancer Clinical Study Group , και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Ιουν. Η ομάδα επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με δύο συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου . Τα BRCA1 και BRCA2 είναι ανθρώπινα γονίδια που είναι γνωστά ως καταστολείς όγκων. Οι γυναίκες που γεννιούνται με μεταλλάξεις σε ένα από αυτά τα γονίδια έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών .

Για τη μελέτη , 54 ιατρικά κέντρα σε οκτώ χώρες συνέβαλαν στα δεδομένα . Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οτάβα στο τμήμα της επιδημιολογίας και της community medicine συντονίστηκαν και ανέλυσαν τις πληροφορίες . Συνέκριναν τα δεδομένα σχετικά με τις γυναίκες με μία από τις δύο μεταλλάξεις που ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού με τις γυναίκες με την ίδια μετάλλαξη που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού . Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά του καρκίνου με την κατανάλωση αλκοόλ , και το συνδύασαν με την προτίμηση του ποτού .

Οι συντάκτες ανακάλυψαν μια πιθανή μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες με τη μετάλλαξη γονιδίων BRCA1 που έπιναν μέτρια , αλλά όχι για τις γυναίκες με τη μετάλλαξη BRCA2 . Επιπλέον , η μείωση του κινδύνου ήταν μόνο για τις γυναίκες που καταναλωναν οίνο, οι οποίες είχαν 18 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο από ό, τι οι nondrinkers .

"Παρόλο που δεν πρέπει κανείς να παρερμηνεύει επιδημιολογικά δεδομένα ελλείψει αναγνωρισμένων βιολογικών μηχανισμών , " διευκρινίζει το κείμενο , « υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός πειραματικών μελετών που δείχνουν ότι ορισμένες πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κρασί ενεργούν εμποδίζοντας την έναρξη και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων . "