Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
Το W.S.P.C. ανακοινώνει την έναρξη του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επιπέδου 3, HESTIA ADVANCED CERTIFICATION – The World of Greek Wine.

To HESTIA, στην Ελληνική γλώσσα ΕΣΤΙΑ, αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό Αμπελώνα. Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά κρασιών και αποσταγμάτων υπάρχει ένα άρτια δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με ελληνόφωνο εγχειρίδιο 100 σελίδων.

Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν είναι μόνο η μεταλαμπάδευση γνώσης στους Έλληνες επαγγελματίες της χώρας μας, αλλά και η μεταλαμπάδευση γνώσης του Ελληνικού Κόσμου των Κρασιών στον υπόλοιπο κόσμο. Εξου και η πρότυπη γραφή της ονομασίας στην Αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Εστία, κόρη του Κρόνου και της Ρέας, είναι η Θεά του Οίκου και της οικογενειακής Εστίας. Σημειολογικά λοιπόν, το νέο αυτό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ονομάστηκε HESTIA Advanced Certificate/ The World of Greek Wine προκειμένου να αποτυπώνει και να δηλώνει εξαρχής την Ελληνική ιθαγένεια του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, που διδάσκει τα δικά μας κρασιά, του Οίκου μας, της χώρας μας! Σύμφωνα πάλι με την Ελληνική μυθολογία, για την ίδρυση και τη θεμελίωση μιας νέας αποικίας προϋπόθεση ήταν η μεταφορά φλόγας από την μητρική πόλη/οίκο (Hestia’s Public Hearth) στον νέο προορισμό. Πρωταρχικός παράγοντας για τη διάδοση και την εδραίωση των ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού είναι η θεμελίωση γνώσης. Η γνώση μεταφέρεται από την Ελλάδα, τη μητρική χώρα, μέσω του HESTIA Advanced Certificate, σε όλους τους υπόλοιπους προορισμούς.

Εγγύς στόχος του W.S.P.C. είναι η άμεση προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος στην Αγγλική γλώσσα με σκοπό την εξαγωγή του HESTIA Certificate – The World of Greek Wine. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχτηκε αγγλόφωνο λογότυπο, μοντέρνο σήμα και χαρακτηριστική εικόνα εξωφύλλου που να δηλώνει/απεικονίζει Ελλάδα με την πρώτη ματιά. Παράγοντες όπως το στρατηγικό σχέδιο για τα Ελληνικά κρασιά προσμετρήθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στη διδασκαλία του προγράμματος.
Η δομή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του WSET δε συμπεριλαμβάνει τις μικρές χώρες παραγωγής κρασιού και αποσταγμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ανά Επίπεδο σπουδών, το W.S.P.C., όλα αυτά τα χρόνια έχει προνοήσει να παρέχει τουλάχιστον ένα επιπλέον μάθημα διδασκαλίας του ελληνικού αμπελώνα, πρεσβεύοντας το: “think global, act local”.

Τόσο το WSET Αγγλίας όσο και το W.S.P.C. εντοπίζοντας την ανάγκη αυτών των μικρών αγορών για ενδελεχή κατάρτιση των επαγγελματιών στις εγχώριες αγορές προέβησαν στη δημιουργία Specialists Certificates – Προγραμμάτων Σπουδών ανά χώρα παραγωγής. Αναγνωρίζοντας επίσης, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ελληνικό κρασί συναντάται ευρέως σε εξετάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων παγκοσμίου εμβέλειας, όπως αυτές του WSET Diploma και του Ινστιτούτου των Masters of Wine, κατέληξαν στη συγγραφή και διδασκαλία του HESTIA Certificate, ενός Ανώτερου/Advanced Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τον Ελληνικό Αμπελώνα.

Η διάρκεια διδασκαλίας του προγράμματος είναι 30 ώρες και ολοκληρώνεται σε δώδεκα μαθήματα των 2,5 ωρών το κάθε ένα. Προαπαίτηση για να εγγραφεί ένας σπουδαστής στο HESTIA CERTIFICATE είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του WSET Intermediate Certificate. Οι εξετάσεις του προγράμματος διεξάγονται σύμφωνα με τα νέα πρότυπα εξέτασης Επιπέδων 3 / Advanced Certificates του WSET London: 1) Άσκηση Τυφλής γευστικής δοκιμής δύο κρασιών, 2) Διαγώνισμα 50 ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και 3) Διαγώνισμα σύντομων γραπτών απαντήσεων. Η διάρκεια εξέτασης θα αγγίζει τις τρεις ώρες. Γλώσσα επιλογής εξέτασης θα είναι προς το παρόν μόνο η Ελληνική γλώσσα.

Το W.S.P.C. συγκαταλέγεται, ήδη από το 2009, στα καλύτερα Εκπαιδευτικά Παραρτήματα του κόσμου στο κρασί και το απόσταγμα. Η Απονομή του Βραβείου Riedel Trophy στο W.S.P.C. ως «The Best WSET Educator» αποτέλεσε σπουδαία επιβράβευση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σημαντική ευθύνη για το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW και Αντωνία Κυριαζή ΜΑ, education@wspc.gr, www.wspc.gr, W.S.P.C. LTD, τηλ.