Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010


Τα πατητήρια έχουν ξεκινήσει και ο μούστος ρέει άφθονος, δίνοντας τα αρώματα από το σουφλιώτικο σταφύλι

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ανέγερσης ενός εξωκλησίου αφιερωμένο στη χάρη του Αγίου Τρύφωνα που φτιάχτηκε από τα μέλη του συλλόγου «Φίλων Αμπέλου και Οίνου Σουφλίου», θα πραγματοποιηθούν στην ιστορική αυτή κωμόπολη εκδηλώσεις στις οποίες στα θυρανοίξια, το Σάββατο το απόγευμα στις 18:30, θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός και στη συνέχεια έχει διοργανωθεί ένα μουσικό πρόγραμμα με προσφορά σταφυλιών, τσίπουρου, κρασιού και σουφλιώτικων εδεσμάτων από την περιοχή.

Για το Σουφλί και τη δράση του συλλόγου φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος και στην εκπομπή «πολιτικό ταγκό» ο Πασχάλης Χριστοδούλου πρόεδρος του συλλόγου...»

Το Σουφλί παλαιότερα φημιζόταν και για το σταφύλι και για το κρασί του, μια παράδοση που εσείς προσπαθείτε να συνεχίσετε, τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα, γιατί πολλοί λένε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να φτιάξουμε τοπικά προϊόντα, με ονομασία προέλευσης, να μπορέσουμε να τα εξάγουμε στο εξωτερικό ή να δημιουργούν κάποια έσοδα για την περιοχή, σε ποιο στάδιο είμαστε;

- Νομίζω ότι στο θέμα της αμπελουργίας αργήσαμε πάρα πολύ και ήδη μας έχουν προλάβει πολλές χώρες, γειτονικές κυρίως και στον ανταγωνισμό του κρασιού θα μείνουμε στο τέλος έξω από τις αγορές. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς τώρα, γιατί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα περιθώρια είναι πολύ στενά και προσδιορισμένα, με τις ποσοστώσεις που υπάρχουν και όλα τα παρελκόμενα, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα παραδοσιακά στοιχεία αυτής της δραστηριότητας, η οποία σημειωτέον ήταν η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στο Σουφλί.

Ακολούθησε το μετάξι και η σηροτροφία, προϋπήρχε η αμπελουργία εδώ στην περιοχή μας και θέλουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες, τον πολιτισμό του κρασιού, τις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούσε όλη αυτή η αμπελοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα του τρύγου. Αναφέρομαι στην αλληλοβοήθεια κυρίως εκείνα τα χρόνια που υπήρχε και σε κάποιο μέρος συνεχίζεται και σήμερα, δηλαδή την ημέρα του τρύγου θα πάμε σε φίλους και συγγενείς να βοηθήσουμε, το ίδιο θα γίνει και σε εμάς, θα έρθουν πολλοί φίλοι γιατί χρειάζεται χέρια αυτή η δουλειά και παράλληλα δημιουργούνται οι συνθήκες που ξεπερνούν την καθημερινότητα, την απομόνωση που μας οδηγεί η ζωή πλέον με μαθηματική ακρίβεια.

Αυτά όλα τα στοιχεία θέλουμε να τα αναδείξουμε και πρόπερσι σε ένα εκκλησάκι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τον Άγιο Τρύφωνα στις 1 Φεβρουαρίου. Ήταν μια καταπληκτική ημέρα και εκεί μετά τον αγιασμό ενώ πίναμε ένα τσίπουρο, η ιδέα η οποία υπήρχε βέβαια στην σκέψη μας, άρχισε να γίνεται πιο συγκεκριμένη.
Έτσι αφού μας παραχωρήθηκε από κάποιο συμπατριώτη μας ένα πολύ καλό οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία μέσα στον αμπελώνα του Σουφλίου, ξεκινήσαμε σιγά-σιγά με την βοήθεια του στρατού, πολλών Σουφλιωτών, να κάνουμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, για να γιορτάζουμε την μνήμη του την 1η Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά εμείς θέλαμε να καθιερώσουμε και μια δεύτερη εκδήλωση, την κάναμε πέρσι δειλά-δειλά που δεν ήταν ολοκληρωμένο το εκκλησάκι, φέτος όμως που ολοκληρώθηκε προχωράμε με τα θυρανοίξιά του, στην γιορτή του Τρύγου.

Τέτοιες ημέρες ξεκινάει ο τρύγος στο Σουφλί, αρχίζουν τα πρώτα πατητήρια να λειτουργούν, ο κόσμος βγαίνει σιγά-σιγά τα σαββατοκύριακα κυρίως και τρυγάει, θέλουμε λοιπόν και σε αυτή την εκδήλωση να δώσουμε μια άλλη διάσταση.

Έρχονται επισκέπτες από την περιοχή μας και γενικότερα;

- Πέρσι, παρότι έγινε πολύ πρόχειρα, είχαμε πάρα πολύ κόσμο και το ότι πέρασε καλά αυτός ο κόσμος, ήταν η καλύτερη διαφήμιση. Φέτος έχουμε ήδη αρκετά μηνύματα ότι θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο και θα χαρούμε να έχουμε πολύ κόσμο, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, θέλουμε να πούμε σε αυτό τον κόσμο ότι η ζωή μας αξίζει όταν ασχολούμαστε με πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν, όταν ασχολούμαστε με πράγματα που έχουν σχέση με την ιστορία μας και την παράδοση μας.

Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με ένα οικονομικό όφελος όμως.

- Βέβαια, για τον τόπο μας. Παράλληλα με την ανέγερση αυτού του εξωκλησίου, ήδη έχουμε με τον σύλλογο προχωρήσει και στην φύτευση ενός αμπελώνα, με όσες παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών έχουμε βρει εδώ στο Σουφλί, τις οποίες από πρόπερσι ακόμη, αφού τις συγκεντρώσαμε, τις δώσαμε σε κάποιο φυτώριο και μας έκανε τα φυτά. Φέτος λοιπόν την άνοιξη, μια Κυριακή, μαζευτήκαμε πολλά άτομα από το σύλλογο μας και κάναμε την φύτευση.
Αυτό θέλουμε να το συνδυάσουμε μαζί με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που λειτουργεί εδώ στο Σουφλί και για εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών, εκπαιδευτικών, τους οποίους καλούμε κυρίως την περίοδο της Άνοιξης που υπάρχει δραστηριότητα στο αμπέλι, να τους μυήσουμε στην τέχνη του αμπελιού, το Σεπτέμβριο στον τρύγο, στην οινοποίηση, στην απόσταξη και σιγά-σιγά να τα μεταφέρουμε αυτά και στις νεότερες γενεές.

Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ (Δήμος Μπακιρτζάκης)