Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010


Το φθινοπωρο φερνει μαζι του μια πολυ αγαπημενη μου ασχολια,που ειναι το μαζεμα των σταφυλιων και ο φρεσκος μουστος που μπαινει στα βαρελια για να μας δωσει θεικες απολαυσεις σε ενα ποτηρι με χιλια αρωματα και χρωμα.

Το συνδεσαμε με καλες και κακες στιγμες,γαμους και βαφτισια,χωρισμους και κλαματα,σκεψεις και τελεσιδικες αποφασεις,φιλιες και χαμενες υποθεσεις.
Ηλιοβασιλεματα πλαι στη θαλασσα αλλα και χειμωνιατικα βραδια στη θαλπωρη μιας ζεστης αγκαλιας.Τα πιο ομορφα οικογενειακα τραπεζια με την απολαυση να ξεχειλιζει στα πιατα, ολα μα ολα τα συνοδεψαμε με ενα ποτηρι ευωδιαστο κρασι απο την καβα μας.
Μια ευφορια,μια αποχρωση ονειρικη μπροστα στα ματια μας,να χαλαρωνει ο νους και να χαιρεται η καρδια.

Την περασμενη Κυριακη βρεθηκαμε στη Νεμεα καλεσμενοι στο κτημα Παλυβου για να δοκιμασουμε chardonnay απο ολο τον κοσμο.
Η Νεμεα ειναι ενας τοπος μαγικος, φυτεμενος απλοχερα με κληματα που αυτη την εποχη ειναι καταφορτα με σταφυλια ετοιμα να προσφερουν τους χυμους τους.Οι δρομοι κρασιου που αναπτυσσονται στην περιοχη τα τελευταια χρονια, εχουν πληθυνει και οι παραγωγοι με τη συστηματικη τους καλλιεργεια φτιαχνουν πολυ καλο κρασι σε διαφορετικες ποικιλιες.
Το πιο γνωστο ειδος που καλλιεργειται εκει ειναι το αγιωργιτικο.Θεωρειται οτι μονο στη Νεμεα το σταφυλι αυτο αποδιδει εξαιρετικα και παραγεται ενα κρασι με απαιτησεις.
Φυσικα εχει μεγαλα περιθωρια εξελιξης και οσο βελτιωνεται η παραγωγη του, θα αποδιδει και καλυτερο κρασακι για τους ουρανισκους μας.Αλλα υπαρχουν και αλλες ποικιλιες που φαινεται να εχουν πολυ καλη προοπτικη και ανεβαζουν την ποιοτητα του ελληνικου κρασιου οχι μονο εδω,αλλα και στις αγορες του εξωτερικου.




Εδω εχουμε διαλεξει για το τραπεζι μας Merlot,Syrah,Chardonnay,ευωδιαστο Ροδιτη ,Μαλαγουζια και τα μοιραζομαστε με τους φιλους μας.Υπαρχει βεβαια και γλυκος επιδορπιος οινος, που τον φτιαχνουν με τα σταφυλια που λιαζουν για μερες ,προκειμενου να γινει μεγαλη συγκεντρωση ζαχαρης.Ειναι πολυ διασκεδαστικη η εκδρομη μας ως εκει με σκοπο να αγορασουμε το κρασακι μας.Συνηθως συνοδευεται με φαγοποτι καπου εκει κοντα και επιστροφη αργα το βραδυ στο σπιτι.




Αυτη τη φορα ο δρομος της επιστροφης φανταζε λιγο δυσκολος και ετσι αποφασιστηκε η διανυκτερευση στο Ναυπλιο που δεν απεχει πολυ και παντα μας αρεσει.
Το Ναυπλιο μας υποδεχτηκε με ενα λαμπρο ηλιο και ολα εδειχναν οτι η απογευματινη βολτα στα στενα με συνοδεια φαγητου θα ηταν υπεροχη.




Ομως τιποτα δεν εγινε οπως το περιμεναμε.Το βραδυ ξεσπασε μια φοβερη καταιγιδα και εκανε ολους τους δρομους απεραντες λιμνες.Τα καταστηματα πλημμυρισαν,οι τουριστες ετρεχαν να προφυλαχτουν κατω απο τα στεγαστρα του δρομου και οσοι βρεθηκαν απροετοιμαστοι απλως εγιναν μουσκεμα.
Μουσκεμενοι ως το κοκαλο φτασαμε στο ταβερνακι μας και αποφασισουμε να περασουμε καλα μεσα στο χαλασμο.
Απολαυσαμε ψαρακι,ηπιαμε μπολικο κρασι τοπικο και επιστρεψαμε παλι μουσκεμενοι στο ξενοδοχειο.
Τα απροοπτα της εκδρομης που συνηθως εμενα με συνοδευουν.
Με το καλο να ερθουν οι μικρες χειμωνιατικες μερες και να τις χαρουμε με ευωδιαστο κρασι στο ποτηρι μας.