Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Θερμοκρασία σερβιρίσματος κρασιού
Για κάθε κρασί υπάρχει μια ιδεώδης θερμοκρασία κατανάλωσης. Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8 -12 βαθμούς Κελσίου (ποτέ παγωμένα).
Για τα λευκά γλυκά, τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6 - 8 βαθμούς Κελσίου.
Για τα ελαφριά φρουτώδη κόκκινα κρασιά 10 -12 βαθμούς Κελσίου.
Για τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά 15 -18 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου).
Τα νεαρά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πιο
δροσερά από αυτά της παλαίωσης.
* Ποιο κρασί πάει με τι
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά. Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά. Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά.
Τα πιο κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης, συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά. Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύσουν το επιδόρπιο.
* Το κατάλληλο ποτήρι
Ποιο είναι το κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε;
Λεπτό και διαφανές, ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Σε σχήμα τουλίπας, ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του. Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.
* Κρασί στην κατάψυξη.
Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη. Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει. Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη.
http://i-diadromi.blogspot.com/2010/09/blog-post_692.html
Για κάθε κρασί υπάρχει μια ιδεώδης θερμοκρασία κατανάλωσης. Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8 -12 βαθμούς Κελσίου (ποτέ παγωμένα).
Για τα λευκά γλυκά, τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6 - 8 βαθμούς Κελσίου.
Για τα ελαφριά φρουτώδη κόκκινα κρασιά 10 -12 βαθμούς Κελσίου.
Για τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά 15 -18 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου).
Τα νεαρά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πιο
δροσερά από αυτά της παλαίωσης.
* Ποιο κρασί πάει με τι
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά. Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά. Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά.
Τα πιο κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης, συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά. Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύσουν το επιδόρπιο.
* Το κατάλληλο ποτήρι
Ποιο είναι το κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε;
Λεπτό και διαφανές, ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Σε σχήμα τουλίπας, ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του. Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.
* Κρασί στην κατάψυξη.
Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη. Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει. Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη.
http://i-diadromi.blogspot.com/2010/09/blog-post_692.html
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2010
(39)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(39)
- Ιδιότητες του κρασιού
- Το κρασί και το σταφύλι είναι δεμένα με το Σουφλί
- Γεύση και οίνος... στην Παραλία Πατρών!
- Μελωδικό Πολυθέαμα «Οίνος & Πνεύμα» από το Κέντρο ...
- «Πρεσβευτής» για τον τουρισμό το ελληνικό κρασί!!
- "Oἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου..." (Ψαλμ. ργ΄, 15)
- ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
- Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τον ελ...
- ΣΠΟΝΔΕΣ-ΧΟΕΣ
- Ενέργεια και από χαλασμένο κρασί
- Βουτιές μέσα σε κρασί !!!!
- Τρυγώντας τον... Διόνυσο, αναστατωνόμαστε, ερωτευό...
- Κοτόπουλο με σταφύλια
- To Tρυγοπάτι ξεκινά στις 13 Σεπτέμβρη, στο Πολιτισ...
- Τρύγος
- Κουνέλι με κόκκινο κρασί, αρωματικά και δαμάσκηνα
- Αποφθέγματα...
- Τελικά το αλκοόλ κάνει καλό;
- Ο Αρχέγονος Οίνος
- Ευρωπαϊκές αλλαγές στον αμπελοοινικό χάρτη
- Γιορτή Κρασιού στην πλατεία της Άσκρης με το μελωδ...
- 22-26 Σεπτεμβρίου η 2η Πανελλήνια Έκθεση Κορινθία ...
- Εις υγείαν...γενικά περί οίνου
- Φρένο στην εισαγωγή οίνου από την Αυστραλία με τη ...
- Kτήμα Καμπά : μια ιστορία θα σας πω
- "Πλαγίως"...αλα ελληνικά
- Έφτασαν οι "Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας"!
- Καλά κρασιά... από Σεπτέμβριο
- ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ 2010
- Τρυγητός στην Αττική, Κυριακή 12 Σεπτέμβρη
- TO ΒΑΡΕΛΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
- Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου!!!
- Ομαλή η διεξαγωγή της ‘Γιορτής Κρασιού’ στο Καστράκι
- Νέα στοιχεία για το Αλκοόλ και τον καρκίνο του μασ...
- Το σταφύλι, ο βασιλιάς των φρούτων
- Τρυγητός ή «Θέρος, τρύγος, πόλεμος»
- Ιστορία του κρασιού (μέρος Β)
- Ιστορία του κρασιού (μέρος Α)
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα... την τερηδόνα...
-
▼
Σεπτεμβρίου
(39)