Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011


«Ούτε ρώγα δε θα τρυγήσουμε φέτος», λένε πολλοί αμπελουργοί της Κρήτης. Οι πιο... "τυχεροί", που περίμεναν να έχουν ένα εισόδημα μικρό αλλά αναγκαίο από τη σταφίδα και τα οινοστάφυλα, διαπιστώνουν πλέον ότι έχουν από λίγα έως ελάχιστα σταφύλια να τρυγήσουν και ούτε ξέρουν αν στο τέλος θα τα κόψουν και αυτά. Αλλά ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια είναι η κατάσταση πολύ καλύτερη. Απλά, εκεί υπάρχει μια ποσότητα εμπορεύσιμων σταφυλιών, που εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει το 20% της συνολικής παραγωγής. Και αυτά όμως ακόμη, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που έχουν εμπειρίες πολλών χρόνων στον τομέα του επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης, «δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν στο τέλος οι παραγωγοί να τα κρατήσουν σε επίπεδα εμπορεύσιμα και ποιοτικά, για να τα διοχετεύσουν στην ντόπια και κυρίως στην εξωτερική αγορά χωρίς προβλήματα»!

Καιρός-φαρμάκι

Με εξαίρεση τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, ορισμένους βουλευτές και μερικούς δημάρχους, όλος ο υπόλοιπος κόσμος στην ύπαιθρο δίνει μεγαλύτερο βάρος στις καιρικές συνθήκες που φέτος επικράτησαν, θεωρώντας ότι ο περονόσπορος ευνοήθηκε από αυτές και εισέβαλε στη συνέχεια στις καλλιέργειές τους, δυνατός και τελικά ανίκητος. Και χαρακτηρίζει τα αιτήματα που στέλνουν οι φορείς, αναπαράγοντάς τα με τις ερωτήσεις τους και βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ως «βούτυρο στο ψωμί του ΕΛΓΑ», αφού όλα τα κείμενα που "φεύγουν" από τα γραφεία Τύπου δε ζητούν κάλυψη για χαλάζι, ανέμους, ακαρπία, καρπόπτωση, βροχοπτώσεις κ.λπ., που είναι πραγματικά αίτια ζημιών φέτος και εντάσσονται απευθείας στον ΕΛΓΑ, "φέροντας" και τον περονόσπορο. Μιλούν μόνο για τον περονόσπορο και είτε ζητούν οι ίδιοι να ενταχθεί η ζημιά στα φτωχικά και πολύ χρονοβόρα ΠΣΕΑ, είτε ρωτούν «αν γίνεται να αλλάξει ο κανονισμός και να καλυφθεί η ζημιά του περονόσπορου από τον ΕΛΓΑ», προεξοφλώντας, ουσιαστικά, την αρνητική απάντηση! Η αρνητική απάντηση, άλλωστε, κυβέρνησης και ΕΛΓΑ, που όπως έγραφε πολλές φορές η εφημερίδα μας είναι αυτονόητη, δόθηκε ήδη την περασμένη Παρασκευή.

Ο περονόσπορος

Όπως αποκάλυψε η "Ν.Κ." στο φύλλο του Σαββάτου, τρεις συνδικαλιστές της ΟΑΣΝΗ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της οργάνωσης Γιώργο Τζωρτζάκη, εισέπραξαν - όπως ήταν αναμενόμενο - την απάντηση ότι «ο περονόσπορος αποζημιώνεται μόνο από τα ΠΣΕΑ». Τώρα οι συνδικαλιστές ευελπιστούν ότι η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί θα κάνει - για πρώτη φορά στην Κρήτη - καλά τη δουλειά της και θα δώσει το "πράσινο φως" για γενναίες αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος των αμπελουργών του νησιού μας...
Πάντως, η ΟΑΣΝΗ θεωρεί ότι δεν μπορούμε πλέον ως Κρήτη να βάζουμε θέμα «οριζόντιας αποζημίωσης των παραγωγών μας», καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης έχει προεξοφλήσει ότι «κάθε τέτοιο αίτημα θα απορρίπτεται από την αρχή»... Όμως, είναι άραγε πιο εύκολο να γίνει από την κυβέρνηση αποδεκτό το αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει και τον περονόσπορο στα αίτια που αποζημιώνει; Αλλά από την άλλη, οι αμπελουργοί στα χωριά του νομού Ηρακλείου, διαβάζοντας τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού, διερωτώνται γιατί οι ίδιοι οι βουλευτές δεν καταθέτουν σχετική τροπολογία στη Βουλή, για να αλλάξει ο κανονισμός, χωρίς να ρωτάνε για κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα γνωρίζουν κατά 100%, πριν... καταθέσουν την ερώτηση, ότι θα λάβουν σιγουρότατα μόνο αρνητική απάντηση για αυτό;


ΟΡΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Ας προσέξουν»


Ο πρώτος αγροτοσυνδικαλιστής και παραγωγός βιολογικού κρασιού στην Κρήτη, που έχει αναδείξει την υπόθεση αυτή, είναι ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από τον Προφήτη Ηλία, που χθες, επανερχόμενος, κάλεσε όσους συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό, «βάζοντας νερό στο μύλο της εξουσίας», να είναι από τώρα και μετά περισσότερο προσεκτικοί, γιατί μέσα σε δύο εβδομάδες θα δουν πραγματικά «μανισμένους» αγρότες, αφού τότε θα είναι πλέον ξεκάθαρο το τοπίο της καταστροφής στις αμπελουργικές περιοχές του νησιού μας. «Αλήθεια, όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι φορέων, που πρωτοστατούσαν στέλνοντας "καραβιές" με αγρότες και τρακτέρ στην Αθήνα επί Ν.Δ., με πολύ λιγότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο, σήμερα γιατί σιωπούν; Άλλοι από αυτούς σιωπούν και άλλοι έχουνε το θράσος να λένε... "μα καλά, τι θέλουν οι αγρότες;". Ας προσέξουν, λοιπόν, τα λόγια τους, από τώρα και μετά», λέει με οργή και αγανάκτηση ο κ. Ιερωνυμάκης, μιλώντας και πάλι στην εφημερίδα μας.

"Παιχνίδια" συμφερόντων

Όπως υπενθυμίζει στη "Ν.Κ." ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «οι πάντες συμφωνούσαν πάντα ότι από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ η Κρήτη είναι πάντοτε θιγμένη. Και δεν έχουν σημασία τα λόγια. Το λένε τα στοιχεία. Τα νούμερα υπάρχουν. Και όποιος νομίζει ότι δεν είναι σωστά αυτά που λέω, ας βγει να με αμφισβητήσει». Ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει τη φετινή κατάσταση των αμπελιών ως «πανδημία. Δεν ξέρουν ούτε αυτοί που έχουν μέχρι τώρα γλιτώσει τα αμπέλια τους τι θα "ξεκαθαρίσουν" στο τέλος του καλοκαιριού. Διότι έχει καταστραφεί αυτή τη στιγμή το 80% της παραγωγής των σταφυλιών, και δεν είναι μόνο ο περονόσπορος, αλλά διάφορα αίτια από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που υπήρξαν. Και σε αυτά έχει αναφερθεί ο ίδιος ο ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης, αλλά και το ΓΕΩΤΕΕ. Ειδικά εμείς οι βιοκαλλιεργητές έχουμε καταστραφεί κατά 100%»...
Ήδη ο κ. Ιερωνυμάκης βρίσκεται σε επαφές με αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, για τη διοργάνωση μιας μεγάλης ημερίδας για όλους τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου στον Προφήτη Ηλία ή αλλού, έχοντας ενημερώσει σχετικά και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Δε μιλούν


Στο μεταξύ, στα χωριά διερωτώνται... «γιατί οι συνδικαλιστές μας δε μιλούν σήμερα για τον ΕΛΓΑ, που δείχνει και πάλι με το θέμα των αμπελιών το ίδιο πρόσωπο που έδειχνε πάντοτε απέναντι στην Κρήτη, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου του, Θεόδωρου Σαρρή, στη σύσκεψη που είχε γίνει στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου στις 18 Μαΐου, ότι πλέον... "προεισπράττουμε τις εισφορές σας, αλλά θα είμαστε και στο πλευρό σας"»; Όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η "Ν.Κ.", ο ΕΛΓΑ από φέτος προεισπράττει τις εισφορές μέσα από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών, αυξάνοντας και τα ποσά στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. «Ή εξουσιοδοτείς τον ΕΛΓΑ να μπαίνει κάθε χρόνο στο βιβλιάριό σου», λένε στον παραγωγό, «ή βεβαιώνουμε τις "οφειλές" σου στην... εφορία, που αυτή θα αναλάβει στη συνέχεια να εισπράξει τα χρήματα», επιβάλλοντας και τις λεγόμενες... "νόμιμες προσαυξήσεις"!

www.neakriti.gr