Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το σταφύλι, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και άκρως καλοκαιρινό φρούτο, έχει ακόμη έναν λόγο να βρίσκεται στο τραπέζι των διακοπών. Μια έρευνα που έγινε στην -εξίσου ηλιόλουστη- Ισπανία αποδεικνύει ότι ο δροσιστικός καρπός αλλά και το παράγωγό του, το κρασί, μπορούν να «θωρακίσουν» το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα, την πρόωρη γήρανση και, κυρίως, από τον καρκίνο!

Τις ιδιότητές του αυτές το σταφύλι τις οφείλει στα φλαβονοειδή που περιέχει και τα οποία επιδρούν προστατευτικά απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία (είτε πρόκειται για ακτινοβολία μακρού κύματος UVA είτε μέσου κύματος UVB). Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η βιοχημικός Μάρθα Κασάντε από το πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης, οι υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες ενεργοποιούν τα αντιδρώντα είδη οξυγόνου του δέρματος (ROS), τα μόρια εκείνα που με τη σειρά τους οξειδώνουν ζωτικά βιολογικά μόρια, όπως τα λιπίδια και το DNA, προκαλώντας την παραγωγή ενζύμων που οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων.

Ομως τα φλαβονοειδή του σταφυλιού περιορίζουν τη δημιουργία αντιδρώντων ειδών οξυγόνου ROS και ελεύθερων ριζών, όταν τα κύτταρα της επιδερμίδας εκτίθενται στις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν επίσης την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της επάρατης νόσου.

Στην ουσία, η έρευνα εξηγεί για πρώτη φορά κάτι που λίγο ή πολύ γνώριζαν οι επιστήμονες, αφού το σταφύλι και τα παράγωγά του περιέχονται ήδη σε προϊόντα αισθητικής και σε αντηλιακά.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα συνιστούν στις εταιρίες «να λάβουν υπ' όψιν τους αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην κλινική φαρμακολογία, χρησιμοποιώντας απόσταγμα φλαβονοειδών για να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα φωτοπροστασίας».

Στο παρελθόν το καλοκαιρινό φρούτο έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, και μάλιστα έρευνα που είχε γίνει σε κλινική του Οχάιο είχε δείξει ότι η χημική ουσία ρεσβερατρόλη, που περιέχει το σταφύλι και το κόκκινο κρασί, περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.


Μυρτώ Μπούτση