Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

1. Αγαπητέ μας φίλε και Πρόεδρε των οινοχόων είναι για μας μεγάλη χαρά και τιμή που σε φιλοξενούμε στη μεγαλύτερη  γαστρονομική ιστοσελίδα της Κύπρου www.cychefs.com 

Και για μένα είναι φίλοι CyChefs ιδιαίτερη τιμή που με καλείτε σε αυτή τη πολύ ενδιαφέρον συνέντευξη! Η ιστοσελίδα σας χαρακτηρίζεται και δεν είναι τυχαία, σαν η καλύτερη στα θέματα που αφορούν τα γαστρονομικά δρώμενα του τόπου μας! Εύχομαι να συνεχίσετε απρόσκοπτα και με τον ίδιο ζήλο το έργο σας! Κρατώντας σωστά ενήμερωμένους  τους επαγγελματίες και ολους τους λάτρεις της Γαστρονομία.

2. Χρόνια τώρα υπηρετείς τον τομέα των φαγητών, του οίνου και γενικότερα της φιλοξενίας. Θα μας πεις τι γνώμη σου για τα κυπριακά κρασιά και οινοποιία;

Τα Κυπριακά κρασιά στο σύνολο του βρίσκονται σε αργή μεν αλλά ανοδική πορεία.  Σε σύγκριση με το τι υπήρχε ποιοτικά και ποικιλιακά όταν ήρθα στην Κύπρο το 89 σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση.  Πιο πολλά οινοποιία και έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς τον τομέα ελέγχου των αμπελώνων κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για ποιοτική οινοποίηση.  Χρειάζεται όμως πολύ προσπάθεια ακόμη και ας μην ξεχνούμε ότι με το κόστος παραγωγής είναι ψηλό άρα αυτόματα είμαστε εκτός συναγωνισμού σε εξαγωγές και ταυτόχρονα προσπαθούν τα Κυπριακά Οινοποιεία να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα κρασιά στη Κύπρο.

3. Eμείς λέμε πως η μαγειρική είναι πάθος για δημιουργία. Εσύ τι λες για την οινοποιία;

Φυτεύεις, φροντίζεις, τρυγάς, έχουμε λοιπόν την πρώτη ύλη όπως και τα υλικά για μια συνταγή και ο συνειδητός οινοποιός αντιμετωπίζει την οινοποίηση ως τέχνη και για χρόνια δημιουργεί αψεγάδιαστους οίνους υψηλής ποιότητας και γεύσης.  Υπάρχει καλλιτεχνική ευαισθησία και το πάθος για την τελειότητα.  Κίνητρο ο σεβασμός για αυτό το ξεχωριστό αγαθό που προσφέρει η φύση, το κρασί.

4. Σαν κριτής σε διάφορους διαγωνισμούς κρασιού και άλλων κοκτέιλς τι είναι αυτό που σε εντυπωσίασε περισσότερο; Πότε; Και τι ψάχνεις και δεν βρίσκεις που θα σε ευχαριστήσει περισσότερο;

Με εντυπωσιάζει πάντα η σοβαρότητα και η οργάνωση που δίδονται στους διαγωνισμούς.  Περισσότερο όμως όταν η σύγκριση των αποτελεσμάτων συνάδει με το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει δηλαδή μεγάλη απόκλιση.  Αυτό που δεν βρίσκω στους διαγωνισμούς είναι χρόνο, δοκιμάζεις μερικές φορές εξαιρετικά κρασιά και αναγκαστικά καταλήγουν στο πτυελοδοχείο.

5. Ποιά η γνώμη σου για τα γαστρονομικά δρώμενα σήμερα στην Κύπρο;

Σε καλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα χρόνια, αλλά δυστυχώς δίδεται περισσότερη σημασία στο interior παρά στη ποιότητα του φαγητού, και ειδικά καθόλου επένδυση στο προσωπικό με αποτέλεσμα αρκετά εστιατόρια να κρίνονται σε επίπεδα μετριότητας. Χρειάζονται περισσότεροι (πραγματικοί) επαγγελματίες στη βιομηχανία με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της γεύσης.

6. Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο στη δοκιμή ενός κρασιού;

Η ανακάλυψη, αυτή η πρώτη εμπειρία ενός νέου κρασιού, σταφυλιού, περιοχής ή και εσοδείας, αυτά με εξιτάρουν.  Αλλά και η μαγεία μερικών κρασιών όπου σε λίγα λεπτά μπορούν σαν μούσα να εμπνεύσουν ένα ποιητή ή ένα ζωγράφο.

7. Πες μας λίγα λόγια για τον άνθρωπο Γιώργο και τα νέα σου καθήκοντα στην “Kanika Hotels”

Το Alexander the Great έχει απαιτήσεις, 4 αστέρων μεν αλλά οι υπηρεσίες των 5 είναι η σωστή απαίτηση της ΚΑΝΙΚΑ.  Απαιτούνται κάποιες θυσίες και αρκετές προσπάθειες από μέρους μου, σίγουρα δεν έχω τον χρόνο που είχα πριν για να είμαι με το κρασί όσο θα ήθελα.  Η ζωή αυτή του ξενοδόχου και κρασιού όμως μπορεί να συνδυαστεί αφού και τα δύο είναι αλληλένδετα.

8. Τι θα συμβούλευες τους νεαρούς μάγειρες που ξεκινούν σήμερα να γεύονται και να πειραματίζονται στο μαγικό κόσμο της κουζίνας και του κρασιού.

Πρώτα πρώτα αυτό που ανάφερες στην ερώτηση, να πειραματίζονται, να μην σταματούν να γεύονται και να αποκτούν εμπειρίες.  Ταυτόχρονα να σκέφτονται όπως και οι οινοπαραγωγοί, ότι το φαί όπως και το κρασί είναι τέχνη.  Και ο κάθε νέος μάγειρας να γνωρίζει το τι μπορεί ένα καλό κρασί να κάνει στο φαγητό αν συνδυαστούν σωστά.

http://www.cyprusfoodndrinks.com/cgibin/hweb?-A=8244&-V=news