Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011


http://athlisi.files.wordpress.com/2011/06/top10_h_300_182.jpg

Το κρασί εμφανίζεται ανά τους αιώνες δεμένο με τον άνθρωπο και κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες ως μοναδικό ποτό, αρμονικά συνδεδεμένο με το μέτρο, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, του ισορροπημένου τρόπου ζωής και τη μακροζωία.

Απαραίτητο συνοδευτικό της μεσογειακής διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή και εξέχουσα θέση στον Χριστιανισμό (με τη Θεία Κοινωνία), διαθέτει ποικίλους συμβολικούς χαρακτήρες. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» έγραψε στους ψαλμούς του ο Δαβίδ, τοποθετώντας το ποτό αυτό μέσα στη αιωνιότητα. Ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας Ασκληπιός διακήρυξε ότι «η ωφελιμότητα του κρασιού θα μπορούσε με δυσκολία να συγκριθεί και με αυτήν τη δύναμη των Θεών».

H πρώτη ύλη για το κρασί, το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Τα 100 γραμ. σταφυλιών αποδίδουν 60 kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης, περιέχουν φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη P, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στην θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων και επιπλέον, περιέχει κουερσιτίνη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου.

Όσον αφορά τα χημικά συστατικά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προανθοκυανιδίνη, η οποία είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν για την περιγραφή ενός συμπλέγματος βιοφλαβονοειδών, γνωστό ως ολιγομερή προκυανοδολικά (P.C.O) με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά σήμερα είναι οι βιταμίνες C και Ε, το β-καροτένιο, τα βιοφλαβονοειδή και οι βιοφλαβονόλες. Τα σημαντικά αυτά αντιοξειδωτικά στοιχεία θωρακίζουν την υγεία επειδή παρέχουν ηλεκτρόνια που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια), οι οποίες αποτελούν δείκτη κακής λειτουργίας των ιστών και έχουν τη δύναμη να προκαλούν εκφυλιστικές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή. Η υψηλότερη γνωστή συγκέντρωση, 95% του συμπλέγματος των βιοφλαβονοειδών ανευρίσκεται στους σπόρους του σταφυλιού και είναι 20 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη C και 50 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη Ε σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό το σύμπλεγμα κατανέμεται ουσιαστικά σε κάθε όργανο και ιστό και παραμένει στο σώμα για περίπου 72h, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, αλλά παράλληλα, διατηρεί και αναπαράγει τις βιταμίνες C και Ε.

Η φύση μερίμνησε για το σταφύλι να αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό γεύσης και υγείας. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό (τα ολιγομερή προκυανοδολικά (P.C.O) αναστέλλουν την απελευθέρωση και την σύνθεση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση φλεγμονής. Τα βιοφλαβονοειδή συνδέονται εκλεκτικά με τον συνδετικό ιστό των αρθρώσεων και αποτρέπουν το οίδημα, μειώνοντας κατά πολύ τον πόνο), αντιαλλεργική δράση (οι πάσχοντες από αλλεργία έχουν αναφέρει σημαντική ανακούφιση με την χρησιμοποίηση εκχυλίσματος σταφυλιού), αντιελκωτική δράση (ως έλκος περιγράφεται η υπερβολική έκκριση ισταμίνης στα τοιχώματα του στομάχου που προκαλούνται ή επιδεινώνονται με το στρες. Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης), αντιοξειδωτική δράση (τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή και τις μεταλλάξεις των κυττάρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα και σε καρκίνο. Συγκεκριμένα, αποτρέπουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων και δημιουργίας εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ασθενείς που λαμβάνουν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών αναφέρουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι ο χυμός σταφυλιού αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, αποτρέποντας την σύνθεση των οιστρογόνων, που ευθύνονται για το σχηματισμό όγκων στο 60% των προεμμηνοπαυσιακών και στο 75% των μετεμμηνοπαυσιακών ασθενών) και δρά ευεργετικά στην λειτουργία του νευρικού συστήματος (τα βιοφλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να διέρχονται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορούν να προστατεύσουν τον εγκεφαλικό ιστό από οξείδωση. Άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια).

Το σταφύλι με τις αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες, συμβάλλει στην τόνωση του μυϊκού συστήματος, στην καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, ενώ, το εκχύλισμα σταφυλιού έχει παρατηρηθεί ότι βοηθάει στην τόνωση του δέρματος και στη μείωση της κυτταρίτιδας, των ρυτίδων και των παλαιών ουλών. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τόσο του σταφυλιού, που είναι φρούτο σχεδόν «τέλειο», όσο και του κρασιού που παράγεται από αυτό, τις εκμεταλλεύτηκαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Η πρώτη γραπτή ιστορική μαρτυρία για τη φαρμακευτική χρήση του οίνου είναι ένα Σουμερικό χειρόγραφο του 2200 π.Χ., που συνιστά τη χορήγηση κρασιού με μέλι για την καταπολέμηση ασθενειών.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι γιατροί της εποχής, ανάμεσα τους ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αναγνώρισαν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, και το χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά, κάνοντας το, ίσως το παλαιότερο φάρμακο, γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Ιπποκράτης το χορηγούσε ως αντιπυρετικό, καθαρτικό, διουρητικό και αντισηπτικό, ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι ο οίνος ζεσταίνει το σώμα, αυξάνει την όρεξη και αναζωογονεί τον οργανισμό, ενώ στη ρωμαϊκή εποχή, ο Γαληνός το χρησιμοποιούσε ως τονωτικό και συμπλήρωμα διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια, η προληπτική δράση του οίνου, έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που πιστοποιούν τη θεραπευτική αξία και ξεχωριστή χρησιμότητα για τον οργανισμό του πανάρχαιου αυτού αγχολυτικού ποτού. Τα εκχυλίσματα, τα πολυφαινολικά κλάσματα και οι φυτικές πολυφαινόλες, που περιέχουν τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά, παρέχουν μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις, ικανές να προστατεύσουν όχι μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα από τον καρκίνο και τα εκφυλιστικά νοσήματα.

Το κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Οι πολυφαινόλες είναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες, φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών και μπλοκάρουν τη μετάλλαξη των βλαβών, που προκύπτουν στο DNA από οξειδωτικούς παράγοντες. Όταν παράγεται κρασί, η αλκοόλη, που δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων, απελευθερώνει τις πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει 200 φαινολικές χημικές ουσίες, σε ένα επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από το λευκό κρασί, διότι η παραγωγή του λευκού οίνου επιβάλλει την αφαίρεση της φλούδας των σταφυλιών μετά το λιώσιμο. Οι φαινόλες στο κόκκινο κρασί περιλαμβάνουν τις κατεχίνες, τις επικατεχίνες και το gallic acid, με αποδεδειγμένη ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό (με σύνθεση βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής) και με μέτρο:δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες (1 μερίδα αλκοόλ=120 ml κρασί). Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20-60%, τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία και την πέψη, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στην γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα. Προκαλεί ευεξία, συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού και στην αύξηση της ποιότητας ζωής, δίνει μακροζωία, μειώνοντας τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 10-20%. Πραγματικά... ..«στην υγειά μας»!


2011