Κυριακή 7 Αυγούστου 2011


Εκρηκτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι αμπελοκαλλιεργητές, προβλήματα που απειλούν την παραγωγή και το εισόδημά τους.
Αυτά είναι:
α) Η εξάπλωση του Περονόσπορου. Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από τις...
 μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, κατά τον προηγούμενο μήνα, προκάλεσαν σε τέτοιο βαθμό την ανάπτυξη και εξάπλωση του περονόσπορου, ώστε οι περισσότεροι αμπελώνες σε Τύρναβο, Αγχίαλο, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κόρινθο, Ηλεία, Μεσσηνία, Λασίθι και Ηράκλειο να θυμίζουν «κρανίου τόπο», μολονότι οι ψεκασμοί (προληπτικοί και μεταγενέστεροι), που εξουθενώνουν οικονομικά τους παραγωγούς, ήταν πολλαπλάσιοι κάθε άλλης χρονιάς.

β) Την ίδια στιγμή, ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπίσει την παράνομη εισαγωγή κρασιών. Εκπρόσωποι παραγωγών και συνεταιριστικών οινοποιείων συχνά καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρασιών από χώρες φθηνής παραγωγής και την πώλησή τους ως ελληνικών, γεγονός που φυσικά λειτουργεί σε βάρος των παραγωγών οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού.

γ) Έλλειψη ρευστότητας. Πρέπει να τονισθεί ότι αρκετά συνεταιριστικά οινοποιεία έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, καθώς οι τράπεζες δεν τους δίνουν τα άτοκα δάνεια που εξαγγέλθηκαν για την παραλαβή της περσινής σταφυλικής παραγωγής, μολονότι έχουν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έτσι, δεκάδες συνεταιριστικά οινοποιεία, ενόψει του νέου τρυγητού, έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στους αμπελοκαλλιεργητές, καθόσον αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εισόδημα για δύο συνεχείς χρονιές.

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους αμπελοκαλλιεργητές που επλήγησαν από τον περονόσπορο και μέσω ποιών διαδικασιών;
2) Θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), προκειμένου να περιστείλει την παραοικονομία και την αισχροκέρδεια των παρανόμων εισαγωγών κρασιού;
3) Με ποιους τρόπους θα πεισθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να χορηγήσουν στα συνεταιριστικά οινοποιεία τα άτοκα δάνεια που έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

larisanews.gr