Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μερικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το CSIC (Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας). Η μελέτη υποστηρίζει τη χρήση των σταφυλιών ή γλεύκους παράγωγα στον ήλιο προϊόντα προστασίας.

Η υπεριώδης (UV) ακτίνες που εκπέμπονται από τον ήλιο είναι η κύρια αιτία της περιβαλλοντικής παθήσεις του δέρματος, προκαλώντας καρκίνο του δέρματος, τα ηλιακά εγκαύματα και ηλιακά ερύθημα, καθώς και την πρόωρη γήρανση του χορίου και επιδερμίδας. Τώρα, μια ισπανική μελέτη έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες ουσίες σε σταφύλια μπορούν να μειώσουν το μέγεθος της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται σε αυτή την ακτινοβολία.

Ακτίνες UV δρουν στο δέρμα από το «αντιδραστικά είδη οξυγόνου», ενεργοποιώντας (ROS). Οι ενώσεις αυτές στην οξείδωση μακρομορίων τη σειρά, όπως τα λιπίδια και το DNA, την τόνωση ορισμένες αντιδράσεις και τα ένζυμα (JNK και p38MAPK) που προκαλούν κυτταρικό θάνατο.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το CSIC έχουν δείξει ότι ορισμένες ουσίες πολυφαινόλες που προέρχονται από σταφύλια (φλαβονοειδή) μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό του Ross στα ανθρώπινα κύτταρα της επιδερμίδας που έχουν εκτεθεί σε μεγάλου μήκους κύματος (UVA) και μεσαίου κύματος ( UVB) υπεριώδη ακτινοβολία. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε in vitro στο εργαστήριο, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της γεωργικής και της Χημείας Τροφίμων.

Σταφυλιών που βασίζονται προστασία από τον ήλιο

"Αυτά τα κλάσματα πολυφαινολικών αναστέλλουν την παραγωγή του Ross και, ως εκ τούτου, την επακόλουθη ενεργοποίηση των JNK και p38 ένζυμα, που σημαίνει ότι έχουν μια προστατευτική επίδραση από την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο", Marta Cascante, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο του Βαρκελώνη (Ισπανία) και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος, λέει sinc.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός πολυμερισμού τα φλαβονοειδή »και το σχηματισμό των ενώσεων που περιέχουν γαλλικό οξύ, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά τους photoprotective.

Η μελέτη προτείνει ότι αυτά τα «ενθαρρυντικά αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην κλινική φαρμακολογία με φυτικά εκχυλίσματα πολυφαινολικών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων δέρματος φωτοπροστασία.

Καλλυντικά και τα φάρμακα που περιέχουν ενώσεις σταφυλιών είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά ο τρόπος που δρουν στα κύτταρα δεν έχει πλήρως κατανοητή μέχρι τώρα. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα της χρησιμοποίησης αυτών των προϊόντων για την προστασία του δέρματος από την καταστροφή των κυττάρων και του θανάτου που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και στην αύξηση της κατανόησης του μηχανισμού με τον οποίο δρουν", καταλήγει Cascante.

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης