Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr


Η οικονομική κρίση και η ατμόσφαιρα φόβου γύρω από τις συμβατικές επενδυτικές προτάσεις οδηγούν αρκετούς Έλληνες στην επιλογή άλλων επενδυτικών προϊόντων, εναλλακτικών και ίσως περισσότερο… διασκεδαστικών. Όποιος πάντως κι αν είναι ο λόγος -κέρδος, εκκεντρικότητα ή άποψη-, οι επενδύσεις αυτές προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και σε πολλές περιπτώσεις μηδενικό ρίσκο.

300 ευρώ για μία μπιμπιμπό
Ολοένα και περισσότεροι έλληνες συλλέκτες παλιών παιχνιδιών εμφανίζονται στην ιστοσελίδα δημοπρασιών του eΒay, καθώς πλέον η επένδυση σε παιχνίδια έχει γίνει πολύ της… μόδας.
Όπως λέει στη “ΜτΚ” συλλέκτης από την Αθήνα, υπάρχει ζήτηση για δύο κατηγορίες παιχνιδιών: η μία αφορά κλασικά συλλεκτικά παιχνίδια από σίδερο ή τσίγκο, στα οποία η Ιαπωνία έχει μεγάλη παράδοση, και η άλλη αφορά παιχνίδια action figures, κούκλες και παλιά αυτοκινητάκια.
“Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη αγορά για τα action figures (τρανσφόρμερ, τζι άι τζο κλπ.), ενώ οι Γερμανοί αγοράζουν κατά κύριο λόγο πλεϊμομπίλ. Επίσης, σημαντική αγορά είναι και η αγορά των αυτοκινήτων. Μάλιστα, κάποιοι συλλέκτες αναζητούν μόνο συγκεκριμένα μοντέλα”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι μεγάλη ζήτηση έχουν και οι παλιές κούκλες μπάρμπι, αλλά και οι ελληνικές μπιμπιμπό.
Για παράδειγμα, μια μπάρμπι της δεκαετίας του ’70 μπορεί να πωληθεί και πάνω από 10.000 δολάρια στο eBay, ενώ μια μπιμπιμπό σε καλή κατάσταση μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ. Τα μεγάλα σετ των τρανσφόρμερ πωλούνται έως και 2.000 δολάρια. “Σημαντικός παράγοντας για την πώληση ενός παιχνιδιού είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ίδιο και η συσκευασία του”, αναφέρει ο εν λόγω συλλέκτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η επένδυση σε παιχνίδια είναι σοβαρή και προσφέρει σίγουρες και μεγάλες αποδόσεις, ειδικά εάν καταφέρει κάποιος και βρει προϊόντα σε φθηνές τιμές από παλιές αποθήκες ή ακόμη εάν ψάξει στα μπαούλα του σπιτιού του.

Αντίκες και έργα τέχνης
Η πιο προσοδοφόρα επένδυση στον πλανήτη, ίσως περισσότερο και από την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο, αποτελεί η αγορά αντικών. “Αν κάποιος αγόραζε αντίκες αντί για διαμέρισμα τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα, σήμερα η υπεραξία που θα απολάμβανε θα ήταν διπλάσια έναντι εκείνης του ακινήτου”, τονίζει ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδιοκτήτης της γκαλερί Myro.
Την ίδια στιγμή, αν κάποιος που ήξερε από τέχνη το 1975 αγόραζε 50 σχέδια του Τσαρούχη αξίας ίσης με το κόστος ενός δωματίου ενός διαμερίσματος, σήμερα τα σχέδια αυτά θα κόστιζαν όσο δύο διαμερίσματα, σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην απόδοση της επένδυσης σε αντίκες και έργα τέχνης.
Βέβαια, οι Έλληνες που θέλουν σήμερα να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει αφενός να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο ή να συμβουλευτούν κάποιους που το γνωρίζουν και αφετέρου να επιλέξουν αντικείμενα που έχουν μεγάλη αξία και στο εξωτερικό. “Η συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας διέπεται σήμερα από το ίδιο χάος που χαρακτηρίζει όλη την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επενδύσει σε κάτι που να μπορεί αργότερα εύκολα να ρευστοποιήσει και εκτός Ελλάδας, ώστε να μην κινδυνεύουν τα χρήματά του”, τονίζει ο κ. Μυρωνίδης, αναφερόμενος παράλληλα στην υπεραξία που δίνει η επένδυση σε μια συλλογή παρά σε μεμονωμένα κομμάτια.
Ο ίδιος κάνει λόγο για τα βαριά ελληνικά “χαρτιά”, όπως ένα έργο του Γεώργιου Ιακωβίδη που μπορεί να πωληθεί από 200.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ, αλλά και για επενδυτές τέχνης που λαμβάνουν μέρος σε δημοπρασίες του εξωτερικού προσφέροντας ακόμη και 160 εκατ. ευρώ για ένα έργο. “Σε κάθε περίπτωση, για να επενδύσει κάποιος στην τέχνη, θα πρέπει να έχει γνώσεις, να την αγαπά και να μην την αντιμετωπίζει ευκαιριακά, καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση. Αν και στο παρελθόν η χώρα μας είχε ελάχιστους επενδυτές στο αντικείμενο αυτό, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης παιδείας, σήμερα η νέα γενιά γνωρίζει περισσότερα και επενδύει περισσότερο σε έργα τέχνης και αντίκες”, καταλήγει ο κ. Μυρωνίδης.

Έως 4.000 ευρώ για μία φιάλη κρασιού
Ακόμη και 4.000 ευρώ για μία φιάλη επώνυμου γαλλικού κρασιού είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι οινόφιλοι επενδυτές ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οινοποιείου Κτήμα Γεροβασιλείου, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα τετραπλασίασε τις τιμές των επώνυμων κρασιών. “Το ίδιο έκανε και η Ρωσία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια”, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στην αγορά κρασιά επώνυμων οίκων, καθώς πωλούνται πριν από την εμφιάλωση”, λέει.
Μάλιστα, το 60% όλων των κρασιών (σε αξία) που πουλήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το 2009 κατευθύνθηκε προς ασιάτες αγοραστές. Πέρυσι, δε, στη Νέα Υόρκη πουλήθηκε μέσω δημοπρασίας κελάρι αμερικανού συλλέκτη σε συλλέκτη από το Χονγκ Κονγκ αντί 19,5 εκατ. δολαρίων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πώληση κρασιού που έγινε ποτέ στην Ασία και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι τα πιο ακριβά κρασιά είναι κυρίως γαλλικά, και ειδικότερα των εταιρειών Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour, Chateau Margaux, Chateau Haut-Brion και Chateau Petrus. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο μπορντό του Chateau Margaux το 2002 κόστιζε 3.683 στερλίνες (η δωδεκάδα) και το 2005 10.120 στερλίνες.
Ωστόσο υπάρχει πεδίο δράσης και για μικρότερους επενδυτές. Μπορεί λοιπόν κάποιος να αγοράσει μία φιάλη αξίας 50 ευρώ και μετά από κάποια χρόνια να την πουλήσει 100 ευρώ.

Βιβλία, νομίσματα, γραμματόσημα
Επενδύσεις σε παλιά και σπάνια βιβλία, σε νομίσματα, αλλά και σε γραμματόσημα, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το Worth Magazine, οι πρώτες εκδόσεις 244 κλασικών λογοτεχνικών έργων είχαν μέση ετήσια απόδοση 12,3% μεταξύ 1982-2002, ενώ αμερικανικά ομόλογα και μετοχές είχαν χαμηλότερη απόδοση στο ίδιο διάστημα.

www.makthes.gr