Σάββατο 6 Αυγούστου 2011


Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, ηπατικών διαταραχών, ακόμα και εγκεφαλικών βλαβών. Όμως μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, καταλήγει στο συμπέρασμα πως μισό ποτήρι κρασί την ημέρα, μπορεί να έχει αξιόλογα οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας κρασιού μπορεί να ενισχύσει το προσδόκιμο ζωής κατά πέντε χρόνια στους άνδρες, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβαίνει και στις γυναίκες.

Ολλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wageningen, εξέτασαν συνολικά 1.373 άνδρες που επελέγησαν τυχαία και των οποίων η καρδιαγγειακή υγεία και το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 50 ετών έτυχαν συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης για 40 χρόνια, μεταξύ των ετών 1960 και 2000.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο αλκοόλ έπιναν οι εν λόγω άντρες, τι είδους αλκοολούχα ποτά κατανάλωναν και για πόσο χρονικό διάστημα. Ο στόχος ήταν να δουν εάν οι συνήθειες τους σε σχέση με το αλκοόλ είχαν κάποια επίδραση στον κίνδυνο θανάτου τους από καρδιαγγειακή πάθηση, εγκεφαλικά επεισόδια (αποπληξία) ή από άλλες αιτίες.

Στα 40 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη παρακολουθήθηκε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών που έπιναν αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό εκείνων που έπιναν αλκοόλ διπλασιάστηκε σχεδόν από το 45% που ήταν το 1960, στο 86% το 2000. Επιπλέον, το ποσοστό αυτών που έπιναν κρασί αυξήθηκε από το 2% στην έναρξη της μελέτης, στο 44% μέχρι το 2000.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, 1.130 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου οι μισοί θάνατοι των ανδρών αυτών προκλήθηκαν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κατά την ανάλυση δεδομένων, οι άνδρες που έπιναν μόνο κρασί σε ποσότητα λιγότερη από μισό ποτήρι κάθε μέρα, είχαν διάρκεια ζωής κατά 2,5 χρόνια μεγαλύτερη από αυτούς που έπιναν μπίρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά και 5 χρόνια μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το κρασί που καταναλώνεται με μέτρο, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλική αγγειακή νόσο, αλλά και θανάτους από άλλες αιτίες.

Ωστόσο, τονίζουν πως χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επαληθεύσουν τα ευρήματα για την ωφέλιμη επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες.


ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr