Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

 
 
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, ειδικά όταν αυτός παρασκευάζεται σε οίκο του Θεού! Αυτό θέλουν να αποδείξουν μοναχοί στον Νότο της Γαλλίας, οι οποίοι εκτός από προσευχή και νηστεία, κάνουν επίσης καλό κρασί, το οποίο χάρη σε προηγμένες μεθόδους marketing έχουν καταστήσει must have στα πολυτελή εστιατόρια όλου του κόσμου!

Οι περίπου είκοσι μοναχοί στο αβαείο του Λεράν, που βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι ανοικτά των Καννών, παράγουν 30.000 φιάλες κρασί τον χρόνο με συνταγή που ακολουθείται από τον Μεσαίωνα. Τη δεκαετία του ‘90 όμως έγινε η μεγάλη επανάσταση στην παραγωγή τους.

Ο πατέρας Νικολά ύστερα από συμβουλή του Τζακ Σιμπουά, κορυφαίου σεφ μεγάλου εστιατορίου, αποφάσισε να αναβαθμίσει την ποιότητα του κρασιού.

Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολη δουλειά. Κάθε χρόνο τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι υπό την αυστηρή επίβλεψη των μοναχών αλλά και διακεκριμένων οινολόγων . Επίσης, το έδαφος που είναι από ασβεστόλιθο σε συνδυασμό με τη θάλασσα συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της γεύσης του παραγόμενου κρασιού.

Τέλος, δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο για να μην υπονομεύσουν την ποιότητα του κρασιού όσο και για να μην καταστρέψουν το οικοσύστημα του νησιού.

Αν και το τάγμα των μοναχών έχει όρκο σιωπής, το κρασί τους άρχισε να κάνει «θόρυβο» ειδικά όταν το πολυτελές ξενοδοχείο «Martinez» στις Κάννες άρχισε να το περιλαμβάνει στους καταλόγους του, την περίοδο του κινηματογραφικού φεστιβάλ.
Επιπλέον, τα κρασιά τους κερδίζουν εδώ και χρόνια βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως, για παράδειγμα, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία syrah το 2005.

Ενας εκ των «πρεσβευτών» του κρασιού στο εξωτερικό είναι ο αδερφός Μαρί Πακ. Αν και ανήκει στο τάγμα που ακολουθεί τα μεσαιωνικά ήθη, διαθέτει iPhone αλλά και σελίδα στο Facebook, όπου μάλιστα στην κατάστασή του αναφέρεται ως «εργένης»! Τελικώς, φαίνεται πως ο… Διόνυσος παραμονεύει πάντοτε σε ό,τι έχει να κάνει με το κρασί.


Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ