Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, ειδικά όταν αυτός παρασκευάζεται σε οίκο του Θεού! Αυτό θέλουν να αποδείξουν μοναχοί στον Νότο της Γαλλίας, οι οποίοι εκτός από προσευχή και νηστεία, κάνουν επίσης καλό κρασί, το οποίο χάρη σε προηγμένες μεθόδους marketing έχουν καταστήσει must have στα πολυτελή εστιατόρια όλου του κόσμου!
Οι περίπου είκοσι μοναχοί στο αβαείο του Λεράν, που βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι ανοικτά των Καννών, παράγουν 30.000 φιάλες κρασί τον χρόνο με συνταγή που ακολουθείται από τον Μεσαίωνα. Τη δεκαετία του ‘90 όμως έγινε η μεγάλη επανάσταση στην παραγωγή τους.
Ο πατέρας Νικολά ύστερα από συμβουλή του Τζακ Σιμπουά, κορυφαίου σεφ μεγάλου εστιατορίου, αποφάσισε να αναβαθμίσει την ποιότητα του κρασιού.
Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολη δουλειά. Κάθε χρόνο τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι υπό την αυστηρή επίβλεψη των μοναχών αλλά και διακεκριμένων οινολόγων . Επίσης, το έδαφος που είναι από ασβεστόλιθο σε συνδυασμό με τη θάλασσα συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της γεύσης του παραγόμενου κρασιού.
Τέλος, δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο για να μην υπονομεύσουν την ποιότητα του κρασιού όσο και για να μην καταστρέψουν το οικοσύστημα του νησιού.
Αν και το τάγμα των μοναχών έχει όρκο σιωπής, το κρασί τους άρχισε να κάνει «θόρυβο» ειδικά όταν το πολυτελές ξενοδοχείο «Martinez» στις Κάννες άρχισε να το περιλαμβάνει στους καταλόγους του, την περίοδο του κινηματογραφικού φεστιβάλ.
Επιπλέον, τα κρασιά τους κερδίζουν εδώ και χρόνια βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως, για παράδειγμα, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία syrah το 2005.
Ενας εκ των «πρεσβευτών» του κρασιού στο εξωτερικό είναι ο αδερφός Μαρί Πακ. Αν και ανήκει στο τάγμα που ακολουθεί τα μεσαιωνικά ήθη, διαθέτει iPhone αλλά και σελίδα στο Facebook, όπου μάλιστα στην κατάστασή του αναφέρεται ως «εργένης»! Τελικώς, φαίνεται πως ο… Διόνυσος παραμονεύει πάντοτε σε ό,τι έχει να κάνει με το κρασί.
Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
-
►
2012
(4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2011
(84)
- ► Σεπτεμβρίου (29)
-
▼
Αυγούστου
(31)
- Γιατί η δική μας Ελλάδα βρίσκεται στο αμπέλι...
- Σταφύλια για λαμπερό δέρμα
- Βαλς στους αμπελώνες
- Πόσα γνωρίζετε για το σταφύλι;
- Πίνουν λόγω... άγχους
- Σταφύλια και κρασί το σούπερ αντηλιακό
- Συνέντευξη της CyChefs με το Γιώργο Κασσιανό – Πρό...
- Κρασί με … υψηλό δείκτη προστασίας!
- Σταφύλια βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δ...
- Τα σταφύλια προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία!
- Προσευχή, νηστεία & καλό κρασί
- Ποιοί και πως θα ενισχυθούν απο το Πρόγραμμα Μεταπ...
- Ψητό κοτόπουλο με σταφύλια
- Το «τρομερό» σταφύλι!
- Το ελληνικό σταφύλι (ποικιλίες και διατροφική αξία)
- Σταφύλι -θησαυρός το Μοσχάτο Αμβούργου του Τυρνάβου
- Σταφύλι: το φρούτο της μακροζωίας
- Σταφύλι :Το φρούτο της μακροζωίας
- Αρκετοί θα έχετε πάει κάποια στιγμή σε ένα εστιατ...
- Διακοπές, κρασί, μπύρα, αλλά και ουζάκι
- Επενδύστε σε κρασί, έργα τέχνης και παιχνίδια
- Γάμοι και .....διαζύγια στον κόσμο της γεύσης.
- Μύδια με κρασί και μαραθόσπορο
- Ερχονται 6 κορυφαίοι της τέχνης του κρασιού, οι πρ...
- Ροντούλης Αστ.: «Το τρίπτυχο του κακού για το ελλη...
- Μικρή ποσότητα κρασιού αυξάνει τη διάρκεια ζωής
- Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα...και λίγες θερμίδες!!!
- Ψητό cheesecake με γλυκό κρασί
- Κόκκινο κρασί - «φάρμακο» για αστροναύτες!
- Σταφύλι - Αλτσχάιμερ : 1 – 0
- "Τρύγησαν" από νωρίς φέτος στην Κρήτη.
-
►
2010
(39)
- ► Σεπτεμβρίου (39)