Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011




Όταν ένας βοσκός στην αρχαία Αιτωλία παρατήρησε ότι μια κατσίκα του έτρωγε τους καρπούς ενός φυτού και αμέσως γινόταν πιο ζωηρή, μάζεψε τους καρπούς και τους έδειξε στον βασιλιά του.

Εκείνος τους έστυψε κι ήπιε το ζουμί τους. Και του άρεσε τόσο πολύ που έδωσε στον χυμό το όνομά του και στο φυτό το όνομα του βοσκού του. Ο ίδιος ήταν ο βασιλιάς Οινέας και ο βοσκός του ο Στάφυλος. Κάπως έτσι η μυθολογία εξηγεί τη δημιουργία του κρασιού.

Η πραγματική ζωή βέβαια απέχει από τον μύθο. Γιατί τα αμπέλια και οι καρποί τους ήταν γνωστά στον αρχαίο κόσμο, κατ' αρχάς στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία μέχρι το Αφγανιστάν. Αργότερα στην Αίγυπτο, καθώς σε τοιχογραφίες στους τάφους των φαραώ απεικονίζονται αμπέλια. Και τέλος στην Ελλάδα όπου φαίνεται ότι τα έφεραν οι Φοίνικες γύρω στο 1000 π.Χ.

Αλλωστε οι αρχαίοι Ελληνες είχαν και θεό για το κρασί και το αμπέλι, τον Διόνυσο. Δεν έφτιαχναν πάντως μόνο κρασί από τα σταφύλια. Τα έτρωγαν και φρέσκα, πολτοποιούσαν τα άγουρα για να φτιάξουν την ξινή αγουρίδα, έφτιαχναν μούστο και πετιμέζι, ξέραιναν τους καρπούς για να φτιάξουν σταφίδα. Οι σταφίδες ακόμη και σήμερα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το ελληνικό τους όνομα (κορινθιακή) ενώ άλλη μια, η σταφίδα της Ζακύνθου, ανήκει στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης.

Διατροφική αξία

Η κατανάλωση κρασιού και σταφυλιού από τους Γάλλους φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο περίφημο French Paradox, στο γεγονός δηλαδή ότι ενώ ακολουθούν μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Περιέχει περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, αλλά είναι και το φρούτο της μακροζωίας καθώς περιέχει κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη και φλαβονοειδή.

Πηγή: TA NEA
.............................................................

Μερικά από τα οφέλη των σταφυλιών είναι τα ακόλουθα:

  Άσθμα

Τα σταφύλια βοηθούν στη θεραπεία του άσθματος λόγω της ρυθμιστικής τους δύναμης στην υγρασία των πνευμόνων.

◙  Καρδιακές παθήσεις

Τα σταφύλια αυξάνουν τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου που προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα των καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ημικρανία

Η κατανάλωση χυμού ώριμων σταφυλιών είναι ένας άριστος τρόπος για τη θεραπεία της ημικρανίας. Θα πρέπει να ληφθεί νωρίς το πρωί, χωρίς ανάμειξη με επιπλέον νερό.

◙  Δυσκοιλιότητα

Τα σταφύλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Θεωρούνται ως καθαρτική τροφή, καθώς περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα και κυτταρίνη. Ανακουφίζουν τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τονώνουν το στομάχι και το έντερο.

◙  Δυσπεψία

Τα σταφύλια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην δυσπεψία. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλόγωσης και  θεραπεύουν τη δυσπεψία και τον ερεθισμό του στομάχου. Προτιμώνται επίσης, διότι αποτελούν μία πολύ ελαφριά τροφή.

◙  Κόπωση

Ο χυμός σταφυλιού αναπληρώνει τις αποθήκες σιδήρου του σώματος, αποτρέπει από την κούραση και παρέχει άμεση ενέργεια. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σταφύλι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

◙  Νεφρικές διαταραχές

Τα σταφύλια μειώνουν σημαντικά την οξύτητα του ουρικού οξέος και βοηθούν στην αποβολή του από το σώμα, ελαφρύνοντας την καταπόνηση των νεφρών.

◙  Καρκίνος του μαστού 

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο μοβ χυμός του σταφυλιού Concord βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

◙  Νόσος Alzheimer

Η ρεσβερατρόλη, μια ευεργετική πολυφαινόλη που υπάρχει στα σταφύλια μειώνει τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς πεπτιδίου σε ασθενείς με νόσο Alzheimer. Μελέτες δείχνουν ότι τα σταφύλια  βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

◙  Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τα σταφύλια αποτρέπουν τη σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια όρασης ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τρεις μερίδες σταφυλιών την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας περισσότερο από 36%.

◙  Αποτροπή του καταρράκτη

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο σταφύλια δρουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, όπως ο καταρράκτης.

◙  Χοληστερόλη

Τα σταφύλια περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πτεροστιλβίνη, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι σαπωνίνες που υπάρχουν στο φλοιό του σταφυλιού επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης με το να τη δεσμεύουν και να την παρασύρουν έξω από το σώμα.

◙  Αντιβακτηριακή δράση

Τα κόκκινα σταφύλια έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες και  προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Παρουσιάζουν ισχυρή αντι-ιική δράση κατά της πολιομυελίτιδας και του ιού του απλού έρπητα.

◙  Αντικαρκινικές ιδιότητες

Έχει αποδειχθεί ότι τα σταφύλια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της ρεσβερατρόλης που περιέχεται σε αυτά. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.

Οι ανθοκυάνες και οι προανθοκυανιδίνες των σταφυλιών αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκινικών όγκων. Ο χυμός σταφυλιού όχι μόνο προλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, αλλά καταστέλλει επίσης την ανάπτυξη και τη διάδοση των καρκινικών κυττάρων. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια ενισχύουν την ανοσοάμυνα του οργανισμού.
.............................................................

Έτσι, τα σταφύλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αναρίθμητων διαταραχών της υγείας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σπιτικές συνταγές που στοχεύουν στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. 

Τα αποξηραμένα σταφύλια - οι γνωστές σε όλους μας σταφίδες - είναι εξαιρετικά θρεπτικά και βοηθούν σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η αναιμία, ο πυρετός, η σεξουαλική αδυναμία και επίσης δρουν ευεργετικά στην αύξηση του βάρους και την καλή λειτουργία των ματιών.

Πηγή: organicfacts.net