Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Ο κόσμος της γεύσης είναι περίπλοκος και μυστηριώδης αλλά πάντα διαθέσιμος προς εξερεύνηση. Το ταίριασμα κρασιού -φαγητού θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια "ελεύθερη" σχέση ......με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο!  Γεγονός είναι πάντως ότι το ιδανικό ταίριασμα αποτελεί γαστρονομική εμπειρία.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν έρχεται η στιγμή του ταιριάσματος.

Δυο είναι οι τρόποι προσέγγισης του φλέγοντος ζητήματος, το πάντρεμα κρασιού-φαγητού μέσα από την αρμονία και το πάντρεμα μέσα από την αντίθεση.

Στην πρώτη περίπτωση το ζητούμενο είναι η ισορροπία μεταξύ της έντασης της γεύσης του «βάρους» και της υφής του πιάτου με την αρωματική ένταση και το σώμα του κρασιού.

Είναι πολύ σημαντικό να αποδομήσουμε το χαρακτήρα τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις πρώτες ύλες του δευτέρου, αλλά κυρίως τους τρόπους μαγειρέματος οι οποίοι προσδίδουν διαφορετικό χαρακτήρα στο πιάτο. Στην περίπτωση του ταιριάσματος μέσα από την αρμονία τα στοιχειά του κρασιού όπως η γλυκύτητα, το σώμα, η οξύτητα και η γεύση συνολικά θα πρέπει να ταιριάζουν με το αντίστοιχο προφίλ του φαγητού. Για παράδειγμα ένα γεμάτο βαρελάτο chardonnay θα σκέπαζε την εκλεπτυσμένη γεύση ενός ψαριού ενώ θα ταίριαζε με μια ψητή γεμιστή γαλοπούλα.

Στην δεύτερη περίπτωση η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα από την αντίθεση. Εδώ στόχος είναι η επίτευξη της ισορροπίας μέσα από την αλληλοεπίδραση της διαφορετικότητας κρασιού-φαγητού. Για παράδειγμα το ταίριασμα ενός νεαρού Riesling με υψηλή οξύτητα του κρασιού οδηγώντας στην καλύτερη έκφραση αμφότερων.

Η «τέχνη» του τέλειου ταιριάσματος είναι ένας συνδυασμός φαντασίας και ανάλυσης πιάτου και κρασιού.

Παρακάτω θα σας δώσω προτάσεις ταιριάσματος κρασιού-φαγητού..

ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΟΙΝΟΙ.

CHAMPAGNES,PROSECCO
Προσφέρονται κυρίως ως απεριτίφ αλλά ορισμένοι από αυτούς μπορούν να συνοδεύσουν  και ένα γεύμα. Οι Brut σαμπάνιες συνοδεύουν άριστα θαλασσινά, όστρακα. χαβιάρι, καπνιστά ψάρια η ψάρια στη σχάρα. Το Prosecco προσφέρεται κυρίως σαν απεριτίφ.

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Λευκά ξηρά κρασιά, φρέσκα, φρουτώδη με ελαφρύ σώμα, υψηλή  οξύτητα και μέτριο αλκοόλ που δεν έχουν περάσει από βαρέλι.
Κυριότεροι εκπρόσωποι.
Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Riesling  Kabinett, Pinot Grigio. Πρόκειται για εύκολα κρασιά ευέλικτα ως προς το φαγητό τα οποία αρκούνται σε μια απλή κουζίνα με ελαφριά πιάτα. Συνοδεύουν εξαιρετικά θαλασσινά ,ψάρια, τηγανιτούς μεζέδες, σαλάτες και γενικότερα ελαφριές γεύσεις.

ΛΕΥΚΑ ΞΗΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕΤΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΥΨΗΛΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΑΡΕΛΙ.
Κυριότεροι εκπρόσωποι.
Sauvignon Blanc,Chardonnay, Pinot Gris. Τα πλούσια  πιάτα με δυνατές γεύσεις αποτελούν ιδανικούς συνοδούς.
Πικάντικες η καπνιστές γεύσεις και πιάτα με πλούσιες λευκές σάλτσες αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης ομάδας κρασιών.
Καλοκαίρι που είναι όμως ας αφήσουμε τις αισθήσεις να αποφασίσουν αν πάμε για ....γάμο η...... διαζύγιο. Εμείς ας το απολαύσουμε .
Καλές διακοπές με έντονες οινικές και όχι μονό συγκινήσεις. Εμείς τα ξαναλέμε.
Δημήτρης Χρύσου από την διονυσιακή οικογένεια

http://www.pierialife.gr/